Home » 105 General Knowledge Questions and Answers, GK. Assamese GK 2022. Assamese General knowledge for Competitive Exams

105 General Knowledge Questions and Answers, GK. Assamese GK 2022. Assamese General knowledge for Competitive Exams

by Dhrubajyoti Haloi
WhatsApp Channel Follow Now
Telegram Channel Join Now
YouTube Channel Subscribe

The process of written examination for Grade-III posts has done Assam Recruitment As the examination process is over, the appearing candidates have started their search for Assam Government Recruitment Axam Queasion and Answer.

Assam Government Recruitment Exam Solved Question Paper for the written exam. The candidates who are eagerly waiting for the exam solution can download it through the official portal or can use the direct link given on this page.

If you have any objection to any answer given in the official key then you can submit your objection with the reference evidence on or before the last date of objection.

অসমীয়াত জানিবলৈ ক্লিক কৰক

Assam Direct Recruitment Guide Book PDF

Assamese Medium: Click Here

English Medium: Click Here

 

(1) In which year was Google invented?
Answer: 1998
 
(2) When was crude oil first discovered in Assam?
Answer: 1857
 
(3) How many sub-divisions are there in Assam at present? 
Answer: 78 countries 
 
(4) Who was the first Ahom king to assume the title of ‘Swarga Narayan’?
Answer: Chuhungmu
 
(5) When is National Science Day celebrated?
Answer: On 24th February 
 
(6) When was the Battle of Alabai fought?
Answer: 1669
 
(7) Where is the Forest Research Center in Assam?
Answer: It is in Jorhat.
 
8. In which ocean is the Bermuda Triangle located?
Answer: Indian Ocean 
 
9. In which year did Huyen Chang visit Assam?
Answer: In 640 AD 
 
10. Where was the first session of the Brahma Samaj held?
Answer: In Calcutta 

Read More: Assam Direct Recruitment Syllabus

Read Also:
List of Ministers in the Modi 3.0 Government with Portfolio

(11) What is the name of the Rural Court of the Michings?

Answer: Kaubang 
 
12. When was the first Battle of Tarain fought?
Answer: 1191
 
13. Who is the author of the travel story ‘Letters from England’?
Answer: Gyanadaviram Baruah 
 
14. On which date is Black Day celebrated?
Answer: On 30th October.
 
15. Which is the most smoking country in the world?
Answer: China 
 
16. The history of Assam is divided into what parts?
Answer: In 4 parts 
 
17. Why is Hudum Puja celebrated in Goal Para?
Answer: As a symbol of agricultural fertility 
 
18. What is the name of the capital city of Ireland?
Answer: Dublin 
 
 
19. Who wrote the book Harsha Charit?
Answer: Banbhat 
 
(20) Which crop benefited most from the Green Revolution?
Answer: Wheat
 
21. Who is the author of the book ‘Young India’ ?
Answer: Mahatma Gandhi 
 
22. Who is the chief deity of Vaishnavism?
Answer: Lord Vishnu 
 
23. What was the ancient name of Kachar?
Answer: Hirimba
 
24. In whose days was the Hoygriva Madhava Temple built in Hajo?
Answer: Raghudev 
 
25. In which year was Delhi recognized as the Capital of India?
Answer: 1931
 
26. How many World Heritage Sites are there in Assam?
Answer: 2 countries
 
27. When is National Voter’s Day celebrated?
Answer: 25 January 
 
28. The mountain range between the Brahmaputra and Barak valleys?
Answer: Borail 
 
29. What is the new name of Mysore?
Answer: Karnataka 
 
30. What is the name of the play based on history?
Answer: Jaymati Kunwari
 
31. In which year was the Assamese Literary Chara established?
Answer: 1872
 
(32) How many types of GST are there?
Answer: There are 4 types 
 
33. Who was the founder of Cotton College?
Answer: It was Henry Cotton 
 
34. Who was the first Ahom king to write history in Assamese?
Answer: Swarganarayana 
 
35. When did the Cabinet Mission arrive in India?
Answer: 1946
 
36. In which year did Governor Banwarilal Purohit confer the title of Luit Kantha on Zubeen Garg?
Answer: 2017
 
37. Who is the author of ‘Deolangkhui’?
Answer: Rita Chowdhury 
 
38. The Battle of Itakhuli took place during the reign of which Ahom king?
Answer: In the days of Gadadhar Singh.
 
39. Where did Chukafai come from?
Answer: China
 
40. When is Sati Jaymati Day celebrated?
Answer: On 27 March. 
 
 
41. What is the basis of Assamese culture?
Answer: Coordination 
 
42. Which planet has no satellites?
Answer: Mercury 
 
43. What is the marriage custom of the Ahoms known by?
Answer: Chaklang 
 
44. Who wrote the ‘Namghosa’?
Answer: Sri Sri Madhavade 
 
45. Who is known as the poet of ‘Love and Radhali’?
Answer: Hiren Bhattacharya 
 
46. ​​What is the Ahom drama of Gadadhar Singh?
Answer: Chupatpha 
 
47. In which year did Queen Victoria ascend the British throne?
Answer: 1837
 
(48) Who is the author of Discovery of Assam’ ?
Answer: Satish Chandra Kakati 
 
49. Who built the stone bridge of Namdang?
Answer: Rudra Singh 
 
50. Who gave Laxminath Bezbaruah the title of ‘Rasaraj’?
Answer: The Assam Sahitya Sabha 
 
51. Who celebrates the festival of ‘Chandubi’?
Answer: Ravana 
 
(52) Who appoints the members of the Finance Commission?
Answer: The President 
 
53. What was the second capital of the Ahoms?
Answer: Garhwal 
 
54. Who recognizes a bill as a financial bill?
Answer: The Speaker of the Lok Sabha 
 
55. When was the Assamese Literary Society established in Calcutta?
Answer: 1872
 
56. Who was the person who sponsored the adoption of the National Education Policy 1986?
Answer: Rajiv Gandhi 
 
57. Who is the President of India?
Answer: The President 
 
58. Who created the Bezbaruah post?
Answer: Rudra Singh 
 
59. What is called the last battle to restore independence in Assam?
Answer: The Battle of Mahagarh 
 
60. Who was the first President of independent India?
Answer: Rajendra Prasad 
 
61. How many men did Chukapha bring with him?
Answer: 9000 
 
62. Who was the first king of Koch Bihar?
Answer: Lakshmi Narayan
 
63. How many years is the term of office of the President of India?
Answer: 5 years 
 
64. Which animal was most commonly used in the wars of Old Assam?
Answer: Elephants
 
65. What is the chemical name of common salt?
Answer: Sodium chloride
 
66. In which city was the first aircraft landed on North Eastern soil?
Answer: Jorhat 
 
67. In which year was Bhupen Hazarika awarded the Assam Ratna?
Answer: 2008
 
68. Who is the Commander-in-Chief of the Armed Forces of India?
Answer: The President 
 
69. What is the number of bones in the human mouth?
Answer: 14 bones 
 
70. Which is the oldest mountain range in India?
Answer: Aravali 
 
71. Which city is called the ‘Tea City’ of Assam?
Answer: To the city of Dibrugarh 
 
(72) What is the ph value of pure drinking water?
Answer: 7
 
73. In what language did Sankaradeva write the Bargits?
Answer: In Brajavali language 
 
74. In which year was the first Indian satellite (Aryabhatya) launched?
Answer: 1975
 
75. When did Vasco da Gama come to India?
Answer: 1498 
 
76. Which state of India has the highest road density?
Answer: Kerala
 
77. What is the total number of Puranas in Hinduism?
Answer: 18 countries 
 
78. Who was the founding editor-in-chief of the magazine ‘Prantik’?
Answer: Bhabendra Nath Shaikia 
 
79. Which is the largest man-made pond in Asia?
Answer: Jaisagar Pond 
 
80. Who is the Head of a State Government?
Answer: The Chief Minister 
 
81. Who is the author of the collection of poems ‘Alkananda’?
Answer: Naliniwala Devi 
 
82. Who is the guardian of the Constitution of India?
Answer: The Supreme Court 
 
83. Who was the author of the first Assamese sonnet?
Answer: Hemchandra Goswami
 
84. Which organ of the body is affected by pneumonia?
Answer: The lungs 
 
85. Which state of India formed the first non-Congress government?
Answer: Kerala
 
86. Which place in the world receives the highest amount of rainfall?
Answer: Mouchinram of India 
 
87. What is the name of the country that produces the largest number of films every year?
Answer: India 
 
88. Who is called the ‘Lyricist’ of Assam?
Answer: Parvati Prasad Barua 
 
89. What is the name of the second largest continent in the world?
Answer: Africa
 
90. What is the name of the largest orange exporter in the world?
Answer: Spain 
 
91. Which system separates India and Sri Lanka?
Answer: The cooking system 
 
92. When was the Boro Sahitya Sabha formed?
Answer: 1952 
 
94. What is the minimum age required for a person to hold the office of President?
Answer: 35 years 
 
95. What is the name of the brightest star in the sky?
Answer: The Sun
 
96. Shillong is situated on which hill?
Answer: Khasi Hills
 
97. Which planet has the largest number of satellites in the Solar System?
Answer: Saturn 
 
98. What is the name of the state with the highest acreage of rubber?
Answer: Kerala
 
99. How many years does Halley’s Comet appear?
Answer: 76 years 
 
100. Who is called the Crab King in Assamese history?
Answer: Chutimpha 
 
101. What is the name of the daughter of King Bhishma?
Answer: Rukmini 
 
102. Who introduced paddy cultivation in Assam?
Answer: The Ahoms
 
103. Who is the poet of autumn?
Answer: Parvati Prasad Barua 
 
104. How many countries does the Brahmaputra River pass through in total?
Answer: Three 
 
105. In which year was the Assam Chhatra Sammelan formed?
Answer: 1916
WhatsApp Channel Follow Now
Telegram Channel Join Now
YouTube Channel Subscribe

You may also like

Leave a Comment

Adblock Detected

Please support us by disabling your AdBlocker extension from your browsers for our website.