23 January 2023 Current Affairs Quiz in English, Hindi and Assamese Language

by Dhrubajyoti Haloi
WhatsApp Channel Follow Now
Telegram Channel Join Now
YouTube Channel Subscribe

23 January 2023 Current Affairs Quiz in English, Hindi and Assamese Language

Current Affairs Quiz in English, Hindi and Assamese Language: All the candidates who are looking for 23 January Current Affairs Quiz can check this article and get the latest August Current Affairs Quiz. Candidates can go through the below section to know more details about 23 January Current Affairs in Quiz Pattern. We have provided current affairs quiz with explanation and static points. Also, applicants can get latest current affairs quiz of 23 January, 2023, and prepare for state/central government exams or any other competitive exam. Bookmark this page to visit more frequently to get daily current affairs.

Current Affairs is an important section of any Banking, SSC, UPSC, Railway and any Govt. entrance examinations. All the aspirants preparing for the upcoming exams to be held in 2023 must prepare well with this section. Current Affairs Latest Current Affairs 2023 for all competitive exams UPSC, SSC, IAS, Railway-RRB, UPPSC, UKPSC, TNPSC, MPPSC and other state government jobs/exams and banking exams SBI Clerk, SBI PO by our experts went. IBPS PO Clerk, RBI, RRB and more. Keep reading updated current affairs and GK facts on this page on daily and monthly basis. Be aware of the recent events in the country and around the world and equip your preparation for the upcoming Govt. Examination.

Current Affairs 2023

Here, we are providing Daily Current Affairs (GK Updates), Current Affairs Quiz (Questions), and Monthly Current Affairs PDF in English and Hindi based on daily news and events.

Daily Current Affairs 2023

Assam Direct Recruitment Guide Book PDF

Assamese Medium: Click Here

English Medium: Click Here

The daily current affairs with date wise and month wise GK are given below. Daily GK Updates and Current Affairs are added month wise. This way, you can stay in touch with all the matters in India and around the world, especially for preparing for government exams.

23rd January 2023 Current Affairs (GK Updates) in English

1. Which institution releases the ‘Annual Status of Education Report (ASER)’?

A. NITI Aayog
B. Pratham
C. Oxfam International
D. UNICEF

Ans: B

Explanation – The Annual Status of Education Report (ASER) 2023 has been released by the NGO Pratham. As per the report, student enrolments increased to more than pre-pandemic levels. The report however warned that the learning gap widened for foundational skills in reading and arithmetic, reversing several years of improvement.

2. Which financial services company announced the new phase of its Girls4Tech programme in India?

A. MasterCard
B. Visa
C. Maestro
D. Paypal

Ans: A

Explanation – MasterCard announced the new phase of its flagship Girls4 program in India, which will benefit over 10,800 girls from 30 government schools in Tamil Nadu.

3. What is the wholesale price inflation in December 2023 in India?

A. 4.95 %
B. 5.15%
C. 6.25%
D. 7.15%

Ans: A

Explanation – The annual rate of inflation based the on all India Wholesale Price Index (WPI) is 4.95% for the month of December 2023. The figure was 5.85% recorded in November 2023. The decline in the rate of inflation in December is primarily contributed to the by fall in prices of food articles, mineral oils, crude petroleum & natural gas, food products, textiles and chemicals, and chemical products.

4. Which country’s population has declined for the first time in 61 years with a fall of roughly 850,000?

A. India
B. China
C. Indonesia
D. Pakistan

Ans: B

Explanation – China’s population has declined for the first time in 61 years, statistics released by its National Bureau of Statistics (NBS). The gap between the most populous country in the world and India, which is the second-most populous, has narrowed to less than 40 million (crore) people. The country’s population earlier witnessed a decline in the 1960s under Mao Zedong’s leadership, during the Great Chinese Famine.

5. India has been urging which country to implement ‘13th Amendment’ to its Constitution?

A. USA
B. UK
C. Sri Lanka
D. Bangladesh

Ans: C

Explanation – India has been urging Sri Lanka to implement the 13th Amendment which was brought in after the Indo-Sri Lankan agreement of 1987. Sri Lankan President said that the government will implement 13th Amendment, which provides for devolution the of power to the minority Tamil community. He also informed that a Social Justice Commission would be established to address the grievances of all communities.

6. Consider the following statement about the World Economic Forum meeting.

1. During their meeting, the world leaders launched more than fifty initiatives focusing to build a resilient and sustainable world. Most of the initiatives addressed the food crisis issues and economic energy issues.
2. The event is of great significance as economists are expecting an economic crisis due to geopolitical tensions. Also, recessionary risks have been forecasted.
3. Pressure on food, inflation, and energy is expected to increase in 2023.
4. The Ukraine war and UUS–China relations are causing crises and global economic runoff.
Choose the Correct statement(S).

A. Only 1
B. Only 1, 2, 4
C. 1,2,3,4 are correct
D. Only 2, 4

Ans: C

Explanation – The World Economic Forum met at Davos, Switzerland. During their meeting, the world leaders launched more than fifty initiatives focusing to build a resilient and sustainable world. Most of the initiatives addressed the food crisis issues and economic energy issues. The event is of great significance as economists are expecting an economic crisis due to geopolitical tensions. Also, recessionary risks have been forecasted. Pressure on food, inflation, and energy is expected to increase in 2023. The Ukraine war and the US–CUS–China relations are to cause income-related crises and global economic runoff. The initiatives were launched considering the impacts of these issues.

7. Consider the following statements with about Pradhan Mantri Rashtriya Bal Puraskar.

1. It is conferred by the Prime Minister of India.
2. In 2023, the president will present this award to 11 children (six boys and five girls) from 11 different states and union territories.
3. The award is presented to children belonging to the age group 5 to 18 years.
4. Categories in the award: Innovation, art and culture, sports, social service, bravery, and scholastic.

Choose the Correct statement(S).

A. Only 1
B. Only 1, 2, 4
C. 1,2,3,4 are correct
D. Only 2, 3, 4

Ans: D

Explanation – The Prime Minister National Award for Children is also known as the Pradhan Mantri Rashtriya Bal Puraskar. It is conferred by the President of India. In 2023, the president will present this award to 11 children (six boys and five girls) from 11 different states and union territories. The award is presented to children belonging to the age group 5 to 18 years. Categories in the award: Innovation, art and culture, sports, social service, bravery, and scholastic. Award recipients will receive a certificate, a medal, and a cash prize of one lakh rupees.

8. The Government of India is planning to develop Mega Infrastructure Project in which Islands?

A. Andaman Islands
B. Great Nicobar Islands
C. Both
D. None of the above

Ans: B

Explanation – The Government of India plans to develop the Nicobar Islands in defense, commerce, logistics, and industries. This is called the Mega Infrastructure Project.

9. Consider the following statements about India and Sri Agreement, 1987.

1. According to the agreement, the Sri Lankan Government will provide powers to the Tamil community in the country.
2. India and Sri Lanka signed an agreement to implement the 13th amendment of the Sri Lankan constitution.
3. According to India, 13A is essential for the Sri Lankan Government to reconcile with the Tamil community in the country.

Choose the Correct statement(S).

A. Only 1
B. Only 1, 2
C. 1, 2, 3, are correct
D. Only 2, 3

Ans: C

Explanation – India and Sri Lanka signed an agreement to implement the 13th amendment of the Sri Lankan constitution. According to the agreement, the Sri Lankan Government will provide powers to the Tamil community in the country. According to India, 13A is essential for the Sri Lankan Government to reconcile with the Tamil community in the country.

10. Consider the following statements about “OPS ALERT”.

1. The BSF conducts a seven-day exercise called the “OPS ALERT” to increase border security.

2. During the exercise, the security personnel will hold drills in the India – Pakistan border between Rann of Kutch and Sir Creek and the Barmer district of Rajasthan.

Choose the Correct statement(S).

A. Only 1
B. Only 2
C. Both 1 and 2
D. None of the above

Ans: C

Explanation – India is to celebrate its 72nd republic day on January 26, 1950. Several anti–national elements try to cause trouble in the country during such nationwide celebrations. To put them under control and to increase security at the border, the BSF is conducting a seven-day long exercise called the “OPS ALERT”. During the exercise, the security personnel will hold drills in India – the Pakistan border between Rann of Kutch and Sir Creek and Barmer district of Rajasthan.

আজি সাম্প্ৰতিক পৰিস্থিতি ২৩ জানুৱাৰী ২০২৩ | জি কে কুইজ আপডেট

১/ কোনটো প্ৰতিষ্ঠানে ‘শিক্ষাৰ বাৰ্ষিক অৱস্থাৰ প্ৰতিবেদন (ASER)’ প্ৰকাশ কৰে?

A. NITI আয়গ
B. প্ৰথমম
C. অক্সফাম ইণ্টাৰনেশ্যনেল
D. ইউনিচেফ

উত্তৰ : খ

ব্যাখ্যা – এন জি অ’ প্ৰথমে প্ৰকাশ কৰিছে বাৰ্ষিক শিক্ষাৰ অৱস্থাৰ প্ৰতিবেদন (ASER) ২০২২। প্ৰতিবেদন অনুসৰি ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ নামভৰ্তি মহামাৰীৰ পূৰ্বৰ স্তৰতকৈ অধিকলৈ বৃদ্ধি পাইছে। প্ৰতিবেদনত অৱশ্যে সকীয়াই দিয়া হৈছে যে পঢ়া আৰু গাণিতিকৰ মূল দক্ষতাৰ বাবে শিক্ষণৰ ব্যৱধান বৃদ্ধি পাইছিল, যাৰ ফলত কেইবাবছৰীয়া উন্নতি ওলোটা হৈ পৰিছিল।

২/ ভাৰতত কোনটো বিত্তীয় সেৱা কোম্পানীয়ে নিজৰ Girls4Tech কাৰ্যসূচীৰ নতুন পৰ্যায়ৰ কথা ঘোষণা কৰিলে?

A. মাষ্টাৰকাৰ্ড
B. ভিছা
C. Maestro
D. পেপাল

উত্তৰ : উ

ব্যাখ্যা – মাষ্টাৰকাৰ্ডে ভাৰতত ইয়াৰ ফ্লেগশ্বিপ গাৰ্লছ৪ কাৰ্যসূচীৰ নতুন পৰ্যায়ৰ কথা ঘোষণা কৰে, যিয়ে তামিলনাডুৰ ৩০খন চৰকাৰী বিদ্যালয়ৰ ১০,৮০০ৰো অধিক ছোৱালীক উপকৃত কৰিব।

৩/ ভাৰতত ২০২২ চনৰ ডিচেম্বৰ মাহত পাইকাৰী মূল্যৰ মুদ্ৰাস্ফীতি কিমান?

উঃ ৪.৯৫ %
খ ৫.১৫%
গ ৬.২৫%
ঘ ৭.১৫%

উত্তৰ : উ

ব্যাখ্যা – সৰ্বভাৰতীয় পাইকাৰী মূল্য সূচকাংক (WPI)ৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি বাৰ্ষিক মুদ্ৰাস্ফীতিৰ হাৰ ২০২২ চনৰ ডিচেম্বৰ মাহৰ বাবে ৪.৯৫%।২০২২ চনৰ নৱেম্বৰ মাহত এই সংখ্যা ৫.৮৫% ৰেকৰ্ড কৰা হৈছিল।ডিচেম্বৰ মাহত মুদ্ৰাস্ফীতিৰ হাৰ হ্ৰাস পোৱাৰ মূল অৰিহণা আছে খাদ্য সামগ্ৰী, খনিজ তেল, খাৰুৱা পেট্ৰলিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ, খাদ্য সামগ্ৰী, বস্ত্ৰ আৰু ৰাসায়নিক সামগ্ৰী, আৰু ৰাসায়নিক সামগ্ৰীৰ মূল্য হ্ৰাস পোৱাৰ ফলত।

৪) কোনখন দেশৰ জনসংখ্যা প্ৰায় ৮ লাখ ৫০ হাজাৰ হ্ৰাস পাই ৬১ বছৰৰ ভিতৰত প্ৰথমবাৰৰ বাবে হ্ৰাস পাইছে?

A. ভাৰত
B. চীন
C. ইণ্ডোনেছিয়া
D. পাকিস্তান

উত্তৰ : খ

ব্যাখ্যা – চীনৰ নেশ্যনেল ব্যুৰো অৱ ষ্টেটিষ্টিকছে (এনবিএছ) প্ৰকাশ কৰা পৰিসংখ্যা অনুসৰি ৬১ বছৰৰ ভিতৰত প্ৰথমবাৰৰ বাবে চীনৰ জনসংখ্যা হ্ৰাস পাইছে। বিশ্বৰ সৰ্বাধিক জনবহুল দেশ আৰু দ্বিতীয় সৰ্বাধিক জনবহুল ভাৰতৰ মাজৰ ব্যৱধান কমি গৈছে ৪ কোটি (কোটি)তকৈও কম। ইয়াৰ পূৰ্বে ১৯৬০ চনত মাও চেটুঙৰ নেতৃত্বত, মহান চীনা দুৰ্ভিক্ষৰ সময়ত দেশখনৰ জনসংখ্যা হ্ৰাস পোৱাৰ সাক্ষী হৈছিল।

৫) ভাৰতে কোনখন দেশক সংবিধানৰ ‘ত্ৰয়োদশ সংশোধনী’ কাৰ্যকৰী কৰিবলৈ আহ্বান জনাই আহিছে?

A. আমেৰিকা
B. ব্ৰিটেইন
C. শ্ৰীলংকা
D. বাংলাদেশ

উত্তৰ : গ

ব্যাখ্যা – ভাৰতে শ্ৰীলংকাক ১৯৮৭ চনৰ ভাৰত-শ্ৰীলংকা চুক্তিৰ পিছত অনা ত্ৰয়োদশ সংশোধনী কাৰ্যকৰী কৰিবলৈ আহ্বান জনাই আহিছে সমুদায়. লগতে সকলো সম্প্ৰদায়ৰ অভাৱ-অভিযোগৰ সমাধানৰ বাবে সামাজিক ন্যায় আয়োগ গঠন কৰা হ’ব বুলিও অৱগত কৰে।

৬) বিশ্ব অৰ্থনৈতিক মঞ্চৰ বৈঠকৰ বিষয়ে তলত দিয়া বক্তব্যটো বিবেচনা কৰক।

১) তেওঁলোকৰ বৈঠকৰ সময়ত বিশ্বৰ নেতাসকলে এখন স্থিতিস্থাপক আৰু বহনক্ষম বিশ্ব গঢ়ি তোলাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি পঞ্চাশটাতকৈও অধিক পদক্ষেপ আৰম্ভ কৰে।  বেছিভাগ পদক্ষেপেই খাদ্য সংকটৰ বিষয় আৰু অৰ্থনৈতিক শক্তিৰ বিষয়ক লৈ আলোচনা কৰিছিল।

২) ভূ-ৰাজনৈতিক উত্তেজনাৰ বাবে অৰ্থনীতিবিদসকলে অৰ্থনৈতিক সংকটৰ আশা কৰি থকাৰ বাবে এই অনুষ্ঠানটোৰ গুৰুত্ব অতিশয় বেছি। লগতে মন্দাৱস্থাৰ বিপদৰ পূৰ্বাভাস দিয়া হৈছে।
৩) ২০২৩ চনত খাদ্য, মুদ্ৰাস্ফীতি, আৰু শক্তিৰ ওপৰত হেঁচা বৃদ্ধি পোৱাৰ সম্ভাৱনা আছে
।৪) ইউক্ৰেইন যুদ্ধ আৰু ইউ ইউ এছ–চীনৰ সম্পৰ্কই সংকট আৰু বিশ্ব অৰ্থনৈতিক পানীৰ সৃষ্টি কৰিছে।
শুদ্ধ বিবৃতি(S) বাছক।

A. মাত্ৰ ১
B. মাত্ৰ ১, ২, ৪
C. ১,২,৩,৪ শুদ্ধ
D. মাত্ৰ ২, ৪

উত্তৰ : গ

ব্যাখ্যা – ছুইজাৰলেণ্ডৰ ডাভোছত বিশ্ব অৰ্থনৈতিক মঞ্চৰ বৈঠক। তেওঁলোকৰ বৈঠকৰ সময়ত বিশ্বৰ নেতাসকলে এখন স্থিতিস্থাপক আৰু বহনক্ষম বিশ্ব গঢ়ি তোলাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি পঞ্চাশটাতকৈও অধিক পদক্ষেপ আৰম্ভ কৰে। বেছিভাগ পদক্ষেপেই খাদ্য সংকটৰ বিষয় আৰু অৰ্থনৈতিক শক্তিৰ বিষয়ক লৈ আলোচনা কৰিছিল। ভূ-ৰাজনৈতিক উত্তেজনাৰ বাবে অৰ্থনীতিবিদসকলে অৰ্থনৈতিক সংকটৰ আশা কৰা পৰিলক্ষিত হোৱাৰ বাবেই এই অনুষ্ঠানৰ গুৰুত্ব অতিশয় বেছি। লগতে মন্দাৱস্থাৰ বিপদৰ পূৰ্বাভাস দিয়া হৈছে। ২০২৩ চনত খাদ্য, মুদ্ৰাস্ফীতি আৰু শক্তিৰ ওপৰত হেঁচা বৃদ্ধি পোৱাৰ সম্ভাৱনা আছে।ইউক্ৰেইন যুদ্ধ আৰু আমেৰিকা–চিইউএছ–চীনৰ সম্পৰ্কই আয়ৰ সৈতে জড়িত সংকট আৰু বিশ্ব অৰ্থনৈতিক পানীৰ সৃষ্টি কৰিব। এই বিষয়সমূহৰ প্ৰভাৱ বিবেচনা কৰি এই পদক্ষেপসমূহ আৰম্ভ কৰা হৈছিল।

৭) প্ৰধানমন্ত্ৰী ৰাষ্ট্ৰীয় বালপুৰস্কাৰৰ বিষয়ে তলত দিয়া কথাবোৰ বিবেচনা কৰক

১/ ভাৰতৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ইয়াক প্ৰদান কৰে।
২) ২০২৩ চনত ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে ১১ খন ভিন্ন ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ ১১ টা শিশু (ছয়জন ল’ৰা আৰু ৫ গৰাকী ছোৱালী)ক এই বঁটা প্ৰদান কৰিব।
৩/ ৫ বছৰৰ পৰা ১৮ বছৰ বয়সৰ শিশুক এই বঁটা প্ৰদান কৰা হয়।
৪/ বঁটাত থকা শ্ৰেণীসমূহ: উদ্ভাৱন, কলা আৰু সংস্কৃতি, ক্ৰীড়া, সমাজ সেৱা, সাহস, আৰু বিদ্যায়তনিক।

শুদ্ধ বিবৃতি(S) বাছক।

A. মাত্ৰ ১
B. মাত্ৰ ১, ২, ৪
C. ১,২,৩,৪ শুদ্ধ
D. মাত্ৰ ২, ৩, ৪

উত্তৰ : ঘ

ব্যাখ্যা – শিশুৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী ৰাষ্ট্ৰীয় বঁটাক প্ৰধানমন্ত্ৰী ৰাষ্ট্ৰীয় বালপুৰস্কাৰ বুলিও জনা যায়। ইয়াক ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে প্ৰদান কৰে। ২০২৩ চনত ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে ১১খন ভিন্ন ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ ১১টা শিশু (ছয়জন ল’ৰা আৰু পাঁচগৰাকী ছোৱালী)ক এই বঁটা প্ৰদান কৰিব। ৫ বছৰৰ পৰা ১৮ বছৰ বয়সৰ শিশুসকলক এই বঁটা প্ৰদান কৰা হয়। বঁটাৰ শ্ৰেণীসমূহ: উদ্ভাৱন, কলা আৰু সংস্কৃতি, ক্ৰীড়া, সমাজ সেৱা, সাহস, আৰু বিদ্যায়তনিক। বঁটা প্রাপকসকলে প্রমাণ-পত্র, পদক, আৰু এক লাখ টকাৰ নগদ পুৰস্কাৰ লাভ কৰিব৷

৮) ভাৰত চৰকাৰে কোনবোৰ দ্বীপত মেগা ইনফ্ৰাষ্ট্ৰাকচাৰ প্ৰজেক্ট গঢ়ি তোলাৰ পৰিকল্পনা কৰিছে?

A. আন্দামান দ্বীপপুঞ্জ
B. গ্ৰেট নিকোবাৰ দ্বীপপুঞ্জ
C. দুয়োটা
ঘ) ওপৰৰ কোনোটোৱেই নহয়

উত্তৰ : খ

ব্যাখ্যা –  ভাৰত চৰকাৰে নিকোবৰ দ্বীপপুঞ্জক প্ৰতিৰক্ষা, বাণিজ্য, লজিষ্টিক, আৰু উদ্যোগৰ ক্ষেত্ৰত উন্নয়ন কৰাৰ পৰিকল্পনা কৰিছে। ইয়াক মেগা ইনফ্ৰাষ্ট্ৰাকচাৰ প্ৰজেক্ট বুলি কোৱা হয়।

৯) ভাৰত আৰু শ্ৰী চুক্তি, ১৯৮৭ সম্পৰ্কে তলত দিয়া বক্তব্যসমূহ বিবেচনা কৰক।

১) চুক্তি অনুসৰি শ্ৰীলংকা চৰকাৰে দেশৰ তামিল জনগোষ্ঠীক ক্ষমতা প্ৰদান কৰিব।
২) ভাৰত আৰু শ্ৰীলংকাই শ্ৰীলংকাৰ সংবিধানৰ ত্ৰয়োদশ সংশোধনী কাৰ্যকৰী কৰাৰ বাবে চুক্তি স্বাক্ষৰ কৰে।
৩) ভাৰতৰ তথ্য অনুসৰি শ্ৰীলংকা চৰকাৰে দেশৰ তামিল সম্প্ৰদায়ৰ সৈতে মিলন ঘটাবলৈ ১৩এ অতি প্ৰয়োজনীয়।

শুদ্ধ বিবৃতি(S) বাছক।

A. মাত্ৰ ১
B. মাত্ৰ ১, ২
C. ১, ২, ৩, শুদ্ধ
D. মাত্ৰ ২, ৩

উত্তৰ : গ

ব্যাখ্যা – ভাৰত আৰু শ্ৰীলংকাই শ্ৰীলংকাৰ সংবিধানৰ ত্ৰয়োদশ সংশোধনী কাৰ্যকৰী কৰাৰ বাবে চুক্তি স্বাক্ষৰ কৰে। চুক্তি অনুসৰি শ্ৰীলংকা চৰকাৰে দেশৰ তামিল জনগোষ্ঠীক ক্ষমতা প্ৰদান কৰিব। ভাৰতৰ তথ্য অনুসৰি শ্ৰীলংকা চৰকাৰে দেশৰ তামিল সম্প্ৰদায়ৰ সৈতে মিলন ঘটাবলৈ ১৩এ অতি প্ৰয়োজনীয়।

১০) “OPS ALERT” সম্পৰ্কে তলত দিয়া কথাবোৰ বিবেচনা কৰক।

১/ সীমান্ত সুৰক্ষা বৃদ্ধিৰ বাবে বি এছ এফে “OPS ALERT” নামৰ সাতদিনীয়া অনুশীলন চলায়।

২) অনুশীলনৰ সময়ত নিৰাপত্তাৰক্ষীয়ে কুচ্চৰ ৰান আৰু ছাৰ ক্ৰিক আৰু ৰাজস্থানৰ বাৰ্মেৰ জিলাৰ মাজত ভাৰত – পাকিস্তান সীমান্তত অনুশীলন কৰিব।

শুদ্ধ বিবৃতি(S) বাছক।

A. মাত্ৰ ১
B. মাত্ৰ ২
C. ১ আৰু ২ দুয়োটা
D. ওপৰৰ কোনোটোৱেই নহয়

উত্তৰ : গ

ব্যাখ্যা – ভাৰতে ১৯৫০ চনৰ ২৬ জানুৱাৰীত ৭২ সংখ্যক গণৰাজ্য দিৱস পালন কৰিব।এনে দেশজোৰা উদযাপনৰ সময়ত কেইবাটাও জাতীয় বিৰোধী উপাদানে দেশত অশান্তিৰ সৃষ্টি কৰিবলৈ চেষ্টা কৰে। তেওঁলোকক নিয়ন্ত্ৰণত ৰাখিবলৈ আৰু সীমান্তত নিৰাপত্তা বৃদ্ধিৰ বাবে বি এছ এফে “OPS ALERT” নামৰ সাত দিনীয়া অনুশীলন চলাইছে। এই অনুশীলনৰ সময়ত নিৰাপত্তাৰক্ষীয়ে ভাৰতত – কুচ্চৰ ৰান আৰু ছাৰ ক্ৰিক আৰু ৰাজস্থানৰ বাৰ্মেৰ জিলাৰ মাজৰ পাকিস্তান সীমান্তত অনুশীলন কৰিব।

आज का करेंट अफेयर्स 23 जनवरी 2023 | जीके क्विज अपडेट

1. कौन सी संस्था ‘वार्षिक स्थिति शिक्षा रिपोर्ट (ASER)’ जारी करती है?

A. नीति आयोग
B. प्रथम
C. ऑक्सफैम इंटरनेशनल
D. यूनिसेफ

उत्तर : बी

व्याख्या – एनुअल स्टेटस ऑफ एजुकेशन रिपोर्ट (एएसईआर) 2023 एनजीओ प्रथम द्वारा जारी की गई है. रिपोर्ट के अनुसार, छात्र नामांकन पूर्व-महामारी के स्तर से अधिक हो गए। रिपोर्ट ने हालांकि चेतावनी दी है कि कई वर्षों के सुधार को पीछे छोड़ते हुए पढ़ने और अंकगणित में मूलभूत कौशल के लिए सीखने की खाई चौड़ी हो गई है।

2. किस वित्तीय सेवा कंपनी ने भारत में अपने गर्ल्स4टेक कार्यक्रम के नए चरण की घोषणा की?

A. मास्टरकार्ड
B. वीजा
C. मेस्ट्रो
D. पेपाल

उत्तर: ए

स्पष्टीकरण – मास्टरकार्ड ने भारत में अपने प्रमुख गर्ल्स 4 कार्यक्रम के नए चरण की घोषणा की, जिससे तमिलनाडु के 30 सरकारी स्कूलों की 10,800 से अधिक लड़कियों को लाभ होगा।

3. भारत में दिसंबर 2023 में थोक मूल्य मुद्रास्फीति कितनी रही?

A. 4.95%
B. 5.15%
C. 6.25%
D. 7.15%

उत्तर: ए

व्याख्या – अखिल भारतीय थोक मूल्य सूचकांक (WPI) पर आधारित मुद्रास्फीति की वार्षिक दर दिसंबर 2023 के महीने के लिए 4.95% है। नवंबर 2023 में यह आंकड़ा 5.85% दर्ज किया गया था। दिसंबर में मुद्रास्फीति की दर में गिरावट का मुख्य योगदान है खाद्य पदार्थों, खनिज तेलों, कच्चे पेट्रोलियम और प्राकृतिक गैस, खाद्य उत्पादों, वस्त्रों और रसायनों और रासायनिक उत्पादों की कीमतों में गिरावट के कारण।

4. किस देश की जनसंख्या में 61 वर्षों में पहली बार लगभग 850,000 की गिरावट के साथ गिरावट आई है?

A. भारत
B. चीन
C. इंडोनेशिया
D. पाकिस्तान

उत्तर : बी

व्याख्या – 61 वर्षों में पहली बार चीन की जनसंख्या में गिरावट आई है, इसके राष्ट्रीय सांख्यिकी ब्यूरो (एनबीएस) द्वारा जारी आंकड़े। दुनिया में सबसे अधिक आबादी वाले देश और भारत, जो कि दूसरी सबसे अधिक आबादी वाला देश है, के बीच का अंतर 40 मिलियन (करोड़) से भी कम लोगों तक सीमित हो गया है। महान चीनी अकाल के दौरान माओत्से तुंग के नेतृत्व में 1960 के दशक में देश की जनसंख्या में गिरावट देखी गई थी।

5. भारत किस देश से अपने संविधान में ’13वें संशोधन’ को लागू करने का आग्रह करता रहा है?

A. यूएसए
B. यूके
C. श्रीलंका
D. बांग्लादेश

उत्तर : सी

स्पष्टीकरण – भारत श्रीलंका से 1987 के भारत-श्रीलंकाई समझौते के बाद लाए गए 13वें संशोधन को लागू करने का आग्रह करता रहा है। श्रीलंका के राष्ट्रपति ने कहा कि सरकार 13वें संशोधन को लागू करेगी, जो अल्पसंख्यक तमिलों को सत्ता के हस्तांतरण का प्रावधान करता है। समुदाय। उन्होंने यह भी बताया कि सभी समुदायों की शिकायतों को दूर करने के लिए एक सामाजिक न्याय आयोग की स्थापना की जाएगी।

6. विश्व आर्थिक मंच की बैठक के बारे में निम्नलिखित कथनों पर विचार करें।

1. अपनी बैठक के दौरान, दुनिया के नेताओं ने एक लचीली और टिकाऊ दुनिया बनाने पर ध्यान केंद्रित करते हुए पचास से अधिक पहलें शुरू कीं।  अधिकांश पहलों ने खाद्य संकट के मुद्दों और आर्थिक ऊर्जा के मुद्दों को संबोधित किया।

2. इस घटना का बहुत महत्व है क्योंकि अर्थशास्त्री भू-राजनीतिक तनावों के कारण आर्थिक संकट की उम्मीद कर रहे हैं। साथ ही, मंदी के जोखिम का भी अनुमान लगाया गया है।
3. 2023 में भोजन, मुद्रास्फीति और ऊर्जा पर दबाव बढ़ने की उम्मीद है।
4. यूक्रेन युद्ध और यूएस-चीन संबंध संकट और वैश्विक आर्थिक अपवाह का कारण बन रहे हैं।
सही कथन (एस) चुनें।

A. केवल 1
B. केवल 1, 2, 4
C. 1,2,3,4 सही हैं
D. केवल 2, 4

उत्तर : सी

व्याख्या – विश्व आर्थिक मंच की बैठक दावोस, स्विट्जरलैंड में हुई थी। अपनी बैठक के दौरान, दुनिया के नेताओं ने एक लचीला और टिकाऊ दुनिया बनाने पर ध्यान केंद्रित करते हुए पचास से अधिक पहल की शुरुआत की। अधिकांश पहलों ने खाद्य संकट के मुद्दों और आर्थिक ऊर्जा के मुद्दों को संबोधित किया। इस घटना का बहुत महत्व है क्योंकि अर्थशास्त्री भू-राजनीतिक तनावों के कारण आर्थिक संकट की उम्मीद कर रहे हैं। साथ ही, मंदी के जोखिम का भी अनुमान लगाया गया है। 2023 में भोजन, मुद्रास्फीति और ऊर्जा पर दबाव बढ़ने की उम्मीद है। यूक्रेन युद्ध और यूएस-सीयूएस-चीन संबंध आय से संबंधित संकट और वैश्विक आर्थिक अपवाह का कारण बनेंगे। इन मुद्दों के प्रभावों को देखते हुए पहल शुरू की गई थी।

7. Consider the following statements with about Pradhan Mantri Rashtriya Bal Puraskar.

1. यह भारत के प्रधान मंत्री द्वारा प्रदान किया जाता है।
2. 2023 में राष्ट्रपति 11 अलग-अलग राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों के 11 बच्चों (छह लड़के और पांच लड़कियां) को यह पुरस्कार प्रदान करेंगे।
3. यह पुरस्कार 5 से 18 वर्ष के आयु वर्ग के बच्चों को प्रदान किया जाता है।
4. पुरस्कार में श्रेणियां: नवाचार, कला और संस्कृति, खेल, समाज सेवा, बहादुरी और विद्वता।

सही कथन (एस) चुनें।

A. केवल 1
B. केवल 1, 2, 4
C. 1,2,3,4 सही हैं
D. केवल 2, 3, 4

उत्तर : डी

व्याख्या – बच्चों के लिए प्रधानमंत्री राष्ट्रीय पुरस्कार को प्रधानमंत्री राष्ट्रीय बाल पुरस्कार के नाम से भी जाना जाता है। यह भारत के राष्ट्रपति द्वारा प्रदान किया जाता है। 2023 में राष्ट्रपति 11 अलग-अलग राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों के 11 बच्चों (छह लड़के और पांच लड़कियां) को यह पुरस्कार प्रदान करेंगे। यह पुरस्कार 5 से 18 वर्ष के आयु वर्ग के बच्चों को प्रदान किया जाता है। पुरस्कार में श्रेणियां: नवाचार, कला और संस्कृति, खेल, समाज सेवा, बहादुरी और विद्वता। पुरस्कार प्राप्तकर्ताओं को एक प्रमाण पत्र, एक पदक और एक लाख रुपये का नकद पुरस्कार दिया जाएगा।

8. भारत सरकार किस द्वीप समूह में मेगा इंफ्रास्ट्रक्चर प्रोजेक्ट विकसित करने की योजना बना रही है?

A. अंडमान द्वीप समूह
B. ग्रेट निकोबार द्वीप समूह
C. दोनों
D. उपरोक्त में से कोई नहीं

उत्तर : बी

व्याख्या –  भारत सरकार की योजना निकोबार द्वीप समूह को रक्षा, वाणिज्य, रसद और उद्योगों में विकसित करने की है। इसे मेगा इंफ्रास्ट्रक्चर प्रोजेक्ट कहा जाता है।

9. भारत और श्री समझौते, 1987 के बारे में निम्नलिखित कथनों पर विचार करें।

1. समझौते के अनुसार, श्रीलंका सरकार देश में तमिल समुदाय को अधिकार प्रदान करेगी।
2. भारत और श्रीलंका ने श्रीलंका के संविधान के 13वें संशोधन को लागू करने के लिए एक समझौते पर हस्ताक्षर किए।
3. भारत के अनुसार, 13A देश में तमिल समुदाय के साथ सामंजस्य स्थापित करने के लिए श्रीलंकाई सरकार के लिए आवश्यक है।

सही कथन (एस) चुनें।

A. केवल 1
B. केवल 1, 2
C. 1, 2, 3, सही हैं
D. केवल 2, 3

उत्तर : सी

व्याख्या – भारत और श्रीलंका ने श्रीलंका के संविधान के 13वें संशोधन को लागू करने के लिए एक समझौते पर हस्ताक्षर किए. समझौते के अनुसार, श्रीलंका सरकार देश में तमिल समुदाय को अधिकार प्रदान करेगी। भारत के अनुसार, देश में तमिल समुदाय के साथ सामंजस्य स्थापित करने के लिए श्रीलंकाई सरकार के लिए 13A आवश्यक है।

10. “ओपीएस अलर्ट” के बारे में निम्नलिखित कथनों पर विचार करें।

1. बीएसएफ सीमा सुरक्षा बढ़ाने के लिए “ओपीएस अलर्ट” नामक सात दिवसीय अभ्यास आयोजित करता है।

2. अभ्यास के दौरान, सुरक्षाकर्मी कच्छ के रण और सर क्रीक और राजस्थान के बाड़मेर जिले के बीच भारत-पाकिस्तान सीमा पर अभ्यास करेंगे।

सही कथन (एस) चुनें।

A. केवल 1
B. केवल 2
C. 1 और 2 दोनों
D. उपरोक्त में से कोई नहीं

उत्तर : सी

व्याख्या – भारत 26 जनवरी, 1950 को अपना 72वां गणतंत्र दिवस मना रहा है। इस तरह के राष्ट्रव्यापी समारोहों के दौरान कई राष्ट्र-विरोधी तत्व देश में परेशानी पैदा करने की कोशिश करते हैं। उन्हें नियंत्रण में रखने और सीमा पर सुरक्षा बढ़ाने के लिए, बीएसएफ सात दिनों तक चलने वाला एक अभ्यास “ओपीएस अलर्ट” आयोजित कर रहा है। अभ्यास के दौरान, सुरक्षाकर्मी भारत-कच्छ के रण और राजस्थान के सर क्रीक और बाड़मेर जिले के बीच पाकिस्तान की सीमा में अभ्यास करेंगे।

Current Affairs is an important section of any Banking, SSC, UPSC, Railways and any govt. entrance exams. All aspirants who are preparing for the upcoming exams in 2023 must be well prepare with this section. The current affairs are made by our experts for all competitive exams UPSC, SSC, IAS, Railway-RRB, UPPSC, UKPSC, TNPSC, MPPSC & Other State Government Jobs / Exams and latest Current Affairs 2023 for banking exams SBI Clerk, SBI PO, IBPS PO Clerk, RBI, RRB and more. Keep reading current affairs and GK facts updated on a daily & monthly basis on this page. Stay aware about the recent happenings in the country and across the globe and equip your preparation for upcoming govt. exams.

Current Affairs 2023

Here, we are providing Daily Current Affairs (GK Updates), Current Affairs Quiz (Questions), and Monthly Current Affairs PDF in English & Hindi based on daily news & events.

Daily Current Affairs 2023

Daily current affairs with date wise and month wise GK is provided below. Daily GK Updates and Current Affairs are clubbed by month-wise. This way, you can stay in touch with all the affairs in India and around the world, specially for preparing govt exams.

What are Current Affairs?

Current Affairs could be defined as the information related to political events, sports, history, arts and even economic events that are happening at the present time in the surroundings. Current Affairs section is sub-divided into National Affairs, International Affairs, Political Affairs, Science & Technology, Economics News, and Sports Current Affairs. All aspirants must note that skipping the Current Affairs section would not be a good idea, as it holds utmost importance in scoring good marks.

Importance of Current Affairs

  • Engaging with current affairs in the modern era helps a student to be well-informed and broadens their perspectives on current issues. Current Affairs helps the candidates to develop an opinion or a perspective about national & worldly affairs.
  • With Current Affairs, the students can gain knowledge about the current events happening around them.
  • The knowledge of current affairs helps in raising the awareness level of the candidates.
  • Current Affairs have been an integral part of any competitive exam preparation and hold maximum weightage in total marks.
  • A good knowledge of Current Affairs is imperative to success in any competitive exams like UPSC, Banking, Defence, Railways, SSC, and other government exams.

Best Source of Current Affairs

In the above article, we have updated daily & monthly gist of Current Affairs from the perspective of government examination. Besides, this the students can refer to other source of Current Affairs which are as-

  • Newspapers like The Hindu, The Indian Express, Dainik Bhakskar, Dainik Jagran, etc. are the best source when it comes to learn daily current affairs as these are easy to access and pocket friendly too.
  • Magazines like Yojana, Kurukshetra, Economic and Political Weekly can also be the source for follow-up on Current Affairs. A monthly magazine, along with PIB, RSTV is a good way to revise the monthly Current Affairs.

To get Daily Current Affairs Quiz or Current Events of October, bookmark this page and do follow our site @ AllJobAssam.com on daily basis.

WhatsApp Channel Follow Now
Telegram Channel Join Now
YouTube Channel Subscribe

Related Posts

Leave a Comment

Adblock Detected

Please support us by disabling your AdBlocker extension from your browsers for our website.