Home » Assam Grade III Exam 2023 Question And Answer (Solution)

Assam Grade III Exam 2023 Question And Answer (Solution)

by Dhrubajyoti Haloi
WhatsApp Channel Follow Now
Telegram Channel Join Now
YouTube Channel Subscribe

Good News!!! Assam Grade III Exam Importantant Question and Answer are available on this page. The aspirants who are willing to take the Assam Government Recruitment Grade 3 Examination can check the complete details furnished in this post. As per the recent notification, the Technical and Non-Technical, Grade III Exam Pattern and given the details of the Assam Grade 3 Selection Process, . We had taken all the details from the official website and arranged here for the sake of candidates who are appearing for the Examination. Similarly, the Assam Grde III Old Papers PDF download links are provided at the end of the page. Hence, go through the entire post to get detailed information on Assam Previous Papers.

Assam Grade III Exam 2023 Question And Answer

Q31. Who is also known as the “Lion Man” of Assam
(A) Nabin Chandra Bardoloi
(B) Gopinath Bordoloi
(C) Maniram Dewan
(D) Radha Govinda Baruah

Answer: (D) Radha Govinda Baruah

Assam Direct Recruitment Guide Book PDF

Assamese Medium: Click Here

English Medium: Click Here

Q32. Moloya Goswami won the National Film Award for Best Actress in the Assamese film ___________
(A) Agnisnaan
(B) Siraj
(C) Firingoti
(D) Jeevan Baator Logori

Answer: (C) FiringotiQ33. Sarbananda Sonowal is the _______ Chief Minister of Assam
(A) 14th
(B) 15th
(C) 16th
(D) 17th

Answer: (A) 14th

Q34. Brahmaputra, after joining Tista river, is known as
(A) Jamuna
(B) Padma
(C) Meghna
(D) Dihang

Answer: (A) Jamuna

Q35. The first Book Fair in Assam was held at
(A) Kamrup
(B) Nagaon
(C) Jorhat
(D) Dibrugarh

Answer: (B) Nagaon

Q36. The book “Hastividyarnava” was written under which Ahom ruler
(A) Pramatta Singha
(B) Rudra Singha
(C) Siva Singha
(D) Rajeswar Singha

Answer: (C) Siva Singha

Q37. Which place is well known for its bell metal craft
(A) Tangla
(B) Hajo
(C) Sarthebari
(D) Sualkuchi

Answer: (C) Sarthebari

Q38. Syed Abdul Malik won the Sahitya Akademi Award in 1972 for which one novel
(A) Prithibir Akukh
(B) Golam
(C) Koka Deutar har
(D) Aghari Atmar Kahini

Answer: (D) Aghari Atmar Kahini

Q39. Who is also known as the Luit Konwar of Assam
(A) Rudra Baruah
(B) Parvati Prasad Baruwa
(C) Bishnuprasad Rabha
(D) Jyoti Prasad Agarwala

Answer: (A) Rudra Baruah

Q40. Who won the Sahitya Akademi Award 2017 in Assamese Language
(A) Jayanta Madhab Bora
(B) Leena Sarma
(C) Sailen Bharali
(D) Lakshminandan Bora

Answer: (A) Jayanta Madhab Bora

Q41. Who won the Sahitya Akademi Award 2017 in Bodo Language
(A) Adaram Basumatary
(B) Durgeswar Boro
(C) Rabiram Ramchiary
(D) Rita Boro

Answer: (D) Rita Boro

Q42. Which of the following sports event is not hosted in Guwahati in the year 2017
(A) FIFA U-17 World Cup
(B) National Games
(C) AIBA Women’s Youth World Championship
(D) South Asian (SAARC) Badminton Championship

Answer: (B) National Games

Q43. In which Kg category of Boxing, Ankushita Boro wins the Gold medal in AIBA World Youth Championship
(A) 56 Kg
(B) 60 Kg
(C) 64 Kg
(D) 68 Kg

Answer: (C) 64 Kg

Q44. The first session of the Assam Assembly was held in
(A) 15th July, 1935
(B) 7th April, 1937
(C) 12th May, 1939
(D) 15th June, 1940

Answer: (B) 7th April, 1937

Q45. Who was the first Speaker of the Assam Assembly
(A) Babu Basanta Kumar Das
(B) Debeswar Sarmah
(C) Laksheswar Borooah
(D) Kuladhar Chaliha

Answer: (A) Babu Basanta Kumar Das

Page 1
Page 2
Page 3
Page 4
Page 5
Page 6
Page 7
Page 8
Page 9
Page 10
Page 11
Page 12
Page 13
Page 14
Page 15
WhatsApp Channel Follow Now
Telegram Channel Join Now
YouTube Channel Subscribe

You may also like

Leave a Comment

Adblock Detected

Please support us by disabling your AdBlocker extension from your browsers for our website.