Assam Grade III Exam 2023 Question And Answer (Solution)

by Dhrubajyoti Haloi
WhatsApp Channel Follow Now
Telegram Channel Join Now
YouTube Channel Subscribe

Good News!!! Assam Grade III Exam Importantant Question and Answer are available on this page. The aspirants who are willing to take the Assam Government Recruitment Grade 3 Examination can check the complete details furnished in this post. As per the recent notification, the Technical and Non-Technical, Grade III Exam Pattern and given the details of the Assam Grade 3 Selection Process, . We had taken all the details from the official website and arranged here for the sake of candidates who are appearing for the Examination. Similarly, the Assam Grde III Old Papers PDF download links are provided at the end of the page. Hence, go through the entire post to get detailed information on Assam Previous Papers.

Assam Grade III Exam 2023 Question And Answer

Q61. Who is known as the father of Assamese prose literature
(A) Bhattadeva
(B) Sankardev
(C) Anirudhdev
(D) Madhavdev

Answer: (A) Bhattadeva

Assam Direct Recruitment Guide Book PDF

Assamese Medium: Click Here

English Medium: Click Here

Q62. Which day will be observed as Rhino Day in Assam
(A) 3rd July
(B) 19th August
(C) 22nd September
(D) 29th October

Answer: (C) 22nd September

Q63. The foundation of Nationalist Historiography in Assam was laid by
(A) S.K. Bhuyan
(B) Jogesh Chandra Dutta
(C) Tapan Roy Choudhury
(D) Dwarkanath Ganguly

Read Also:
SSC JE Answer Key 2024: Date, Link, PDF Download, Score Card, Marks

Answer: (A) S.K. Bhuyan

Q64. In which district the “Sri Surya Pahar” is located
(A) Dhubri
(B) Goalpara
(C) Darrang
(D) Chirang

Answer: (B) Goalpara

Q65. According to popular belief, how many Shiva Lingas were engraved in Surya Pahar by Vyasa in order to build up as a second Kashi
(A) 990
(B) 999
(C) 9999
(D) 99999

Answer: (D) 99999

Q66. Which Puran was composed in the Assam
(A) Kalika Puran
(B) Varuna Puran
(C) Vamana Puran
(D) Saura Puran

Answer: (A) Kalika Puran

Q67. Which actress wins the National Film Award for Best Child Artist for the year 2017
(A) Bhanita Das
(B) Rupali Das
(C) Shikha Saikia
(D) Niyar Saikia

Answer: (A) Bhanita Das

Q68. Who directed the movie “Village Rockstars” which wons the Best Feature Film ‘Swarna Kamal’ award at the 65th National Film Awards
(A) Jahnu Barua
(B) Moloya Goswami
(C) Rima Das
(D) Munin Barua

Answer: (C) Rima Das

Q69. Which one is the highest peak in Assam
(A) Nilachal Peak
(B) Laike Peak
(C) Patkai Peak
(D) Kanduli Peak

Answer: (B) Laike Peak

Q70. Which one is the highest Mountain Ranges in Assam
(A) Patkai Range
(B) Namcha Range
(C) Barail Range
(D) Bethartoli range

Read Also:
SSC JE Answer Key 2024: Date, Link, PDF Download, Score Card, Marks

Answer: (B) Barail Range

Q71. Total number of World Heritage Sites in Assam is
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 5

Answer: (B) 2

Q72. Which Chutia king established Sadiya as the second capital of Chutia Kingdom
(A) Birpal
(B) Satyanarayan
(C) Vijayadhwajpal
(D) Ratnadhwajpal

Answer: (D) Ratnadhwajpal

Q73. In which district of Assam, the majority settlements of Assamese Sikhs are found
(A) Goalpara
(B) Nagaon
(C) Karbi Anglong
(D) Sibsagar

Answer: (B) Nagaon

Q74. Sati Sadhani was a queen of which dynasty
(A) Ahom
(B) Koch
(C) Chutia
(D) Dimasa

Answer: (C) Chutia

Q75. Which State is not covered under the jurisdiction of Guwahati High Court
(A) Nagaland
(B) Mizoram
(C) Tripura
(D) Arunachal Pradesh

Answer: (C) Tripura

Page 1
Page 2
Page 3
Page 4
Page 5
Page 6
Page 7
Page 8
Page 9
Page 10
Page 11
Page 12
Page 13
Page 14
Page 15
WhatsApp Channel Follow Now
Telegram Channel Join Now
YouTube Channel Subscribe

You may also like

Leave a Comment

Adblock Detected

Please support us by disabling your AdBlocker extension from your browsers for our website.