Assam Grade III Exam 2023 Question And Answer (Solution)

by Dhrubajyoti Haloi
WhatsApp Channel Follow Now
Telegram Channel Join Now
YouTube Channel Subscribe

Good News!!! Assam Grade III Exam Importantant Question and Answer are available on this page. The aspirants who are willing to take the Assam Government Recruitment Grade 3 Examination can check the complete details furnished in this post. As per the recent notification, the Technical and Non-Technical, Grade III Exam Pattern and given the details of the Assam Grade 3 Selection Process, . We had taken all the details from the official website and arranged here for the sake of candidates who are appearing for the Examination. Similarly, the Assam Grde III Old Papers PDF download links are provided at the end of the page. Hence, go through the entire post to get detailed information on Assam Previous Papers.

Assam Grade III Exam 2023 Question And Answer

Q121. Who is the first Assamese woman to win international Gold medal in sports
(A) Hima Das
(B) Ankushita Boro
(C) Monalisa Baruah Mehta
(D) Mithu Baruah

Answer: (B) Ankushita Boro

Assam Direct Recruitment Guide Book PDF

Assamese Medium: Click Here

English Medium: Click Here

Q122. What is the name of the Super computer installed in IIT Guwahati
(A) Param-Brahma
(B) Param-8000
(C) Param-Kamrup
(D) Param-Ishan

Answer: (D) Param-Ishan

Q123. What is the meaning of the word Ai in the festival name “Ali Ai Ligang”
(A) Seed
(B) Fruit
(C) Tree
(D) Water

Read Also:
SSC JE Answer Key 2024: Date, Link, PDF Download, Score Card, Marks

Answer: (B) Fruit

Q124. The Bwisagu festival is celebrated by which ethnic group of Assam
(A) Bodo
(B) Deori
(C) Dimasa
(D) Rabha

Answer: (A) Bodo

Q125. Huen Tsang visited Assam in the year
(A) 616 AD
(B) 628 AD
(C) 636 AD
(D) 644 AD

Answer: (C) 636 AD

Q126. Which one was the first kingdom from Assam that annexed to British rule under the Doctrine of Lapse policy
(A) Kachari Kingdom
(B) Bodo Kingdom
(C) Jantia Kingdom
(D) Kamta Kingdom

Answer: (A) Kachari Kingdom

Q127. In which year, Assam was completely annexed into the British empire
(A) 1826
(B) 1830
(C) 1834
(D) 1838

Answer: (D) 1838

Q128. What was the name of the British Officer who killed during Phulaguri uprising
(A) Lt. Dawson
(B) Lt. Robert
(C) Lt. Singer
(D) Lt. Brook

Answer: (C) Lt. Singer

Q129. Under the Government of India Act 1935, total number of members in the Assam Legislative Assembly was
(A) 104
(B) 108
(C) 116
(D) 135

Answer: (B) 108

Q130. In which year, the Assam Province was created as seperate province by British
(A) 1896
(B) 1901
(C) 1905
(D) 1911

Answer: (D) 1911

Q131. Who was appointed as the first Governor of Assam in the year 1921
(A) Sir Nicholas Dodd Beatson-Bell
(B) Sir William Sinclair Marris
(C) Sir John Henry Kerr
(D) Sir Andrew Gourlay Clow

Read Also:
SSC JE Answer Key 2024: Date, Link, PDF Download, Score Card, Marks

Answer: (A) Sir Nicholas Dodd Beatson-Bell

Q132. The name of the city of Sindhukshetra was changed to sadiya for the death of a prince. He was the son of a
(A) Chutiya King
(B) Ahom King
(C) Koch King
(D) Kachari King

Answer: (A) Chutiya King

Q133. What was the name of the Astrologer of Lachit Borphukan
(A) Gaurinarayan Gohain
(B) Kalika Barua
(C) Achyutananda Doloi
(D) Satyanarayan

Answer: (C) Achyutananda Doloi

Q134. According to Hiuen Tsang, circumference of Kamrupa was
(A) 1700 miles
(B) 1900 miles
(C) 2000 miles
(D) 2300 miles

Answer: (A) 1700 miles

Q135. Hiuen Tsang’s account specifically mention two varieties of fruits as esteemed to the people of Kamrupa. What were these
(A) Mango and Nuts
(B) Jack fruits and Coconuts
(C) Pineapples and Bananas
(D) Lemons and Pears

Answer: (B) Jack fruits and Coconuts

Page 1  
Page 2  
Page 3  
Page 4  
Page 5  
Page 6  
Page 7  
Page 8  
Page 9  
Page 10  
Page 11  
Page 12  
Page 13  
Page 14  
Page 15  
WhatsApp Channel Follow Now
Telegram Channel Join Now
YouTube Channel Subscribe

You may also like

Leave a Comment

Adblock Detected

Please support us by disabling your AdBlocker extension from your browsers for our website.