Assam Grade III Exam 2023 Question And Answer (Solution)

by Dhrubajyoti Haloi
WhatsApp Channel Follow Now
Telegram Channel Join Now
YouTube Channel Subscribe

Good News!!! Assam Grade III Exam Importantant Question and Answer are available on this page. The aspirants who are willing to take the Assam Government Recruitment Grade 3 Examination can check the complete details furnished in this post. As per the recent notification, the Technical and Non-Technical, Grade III Exam Pattern and given the details of the Assam Grade 3 Selection Process, . We had taken all the details from the official website and arranged here for the sake of candidates who are appearing for the Examination. Similarly, the Assam Grde III Old Papers PDF download links are provided at the end of the page. Hence, go through the entire post to get detailed information on Assam Previous Papers.

Assam Grade III Exam 2023 Question And Answer

Q136. Tungkhungia Buranji is written by
(A) Golap Chandra Barua
(B) Kasinath Tamuli Phukan
(C) Hemchandra Goswami
(D) Srinath Duara ‎Barbarua

Answer: (D) Srinath Duara ‎Barbarua

Assam Direct Recruitment Guide Book PDF

Assamese Medium: Click Here

English Medium: Click Here

Q137. Name the Ahom king who married the Koch princess Mangola Devi
(A) Udayaditya Singha
(B) Chakradhwaj Singha
(C) Jayadhwaj Singha
(D) Pratap Singha

Answer: (D) Pratap Singha

Q138. When was Lachit Borphukan was born
(A) 1618
(B) 1622
(C) 1626
(D) 1628

Answer: (B) 1622

Q139. Which Treaty marks the end of Mir Jumla’s occupation of the Ahom capital, Garhgaon
(A) Treaty of Guwahati
(B) Treaty of Garhgaon
(C) Treaty of Sadiya
(D) Treaty of Ghilajharighat

Answer: (D) Treaty of Ghilajharighat

Q140. Which Burhagohain himself rejected the offer of becoming Ahom King on two occasions
(A) Laluk Sola Buragohain
(B) Atan Buragohain
(C) Ruchinath Burhagohain
(D) Ghanashyam Burhagohain

Answer: (B) Atan Buragohain

Q141. Who was the second in leadership next to Lachit Barphukan during the battle of Saraighat
(A) Sukulahuda Burhagohain
(B) Sengmun Burhagohain
(C) Ruchinath Burhagohain
(D) Atan Buragohain

Answer: (D) Atan Buragohain

Q142. The Gohain Kamal Ali which was constructed during Nara Narayan, connects Coochbehar to
(A) North Lakhimpur
(B) Jorhat
(C) Udalguri
(D) Dibrugarh

Answer: (A) North Lakhimpur

Q143. In which year, Koch king Nara Narayan died
(A) 1581
(B) 1584
(C) 1587
(D) 1589

Answer: (C) 1587

Q144. In which year, Chilarai managed to occupy the capital of Ahom, Garhgaon
(A) 1558
(B) 1561
(C) 1562
(D) 1563

Answer: (D) 1563

Q145. The average gradient of the Brahmaputra plain is
(A) 14 cm per km
(B) 16 cm per km
(C) 17 cm per km
(D) 19 cm per km

Answer: (A) 14 cm per km

Q146. The total length of the Brahmaputra river is
(A) 2856 km
(B) 2892 km
(C) 2900 Km
(D) 2953 km

Answer: (C) 2900 Km

Q147. The total length of the Brahmaputra river in India is
(A) 916 km
(B) 925 km
(C) 936 Km
(D) 968 km

Answer: (A) 916 km

Q148. When Petroleum was first discovered in Assam
(A) 1885
(B) 1889
(C) 1896
(D) 1901

Answer: (B) 1889

Q149. The Bogibeel Bridge connects the Dhemaji district with which one district
(A) Tinsukia
(B) Jorhat
(C) Lakhimpur
(D) Dibrugarh

Answer: (D) Dibrugarh

Q150. What is the total length of the Bogibeel Bridge
(A) 4.9 km
(B) 5.2 km
(C) 5.3 km
(D) 5.7 km

Answer: (A) 4.9 km

Page 1
Page 2
Page 3
Page 4
Page 5
Page 6
Page 7
Page 8
Page 9
Page 10
Page 11
Page 12
Page 13
Page 14
Page 15
WhatsApp Channel Follow Now
Telegram Channel Join Now
YouTube Channel Subscribe

Related Posts

Leave a Comment

Adblock Detected

Please support us by disabling your AdBlocker extension from your browsers for our website.