Home » Assam Grade III Exam 2023 Question And Answer (Solution)

Assam Grade III Exam 2023 Question And Answer (Solution)

by Dhrubajyoti Haloi
WhatsApp Channel Follow Now
Telegram Channel Join Now
YouTube Channel Subscribe

Good News!!! Assam Grade III Exam Importantant Question and Answer are available on this page. The aspirants who are willing to take the Assam Government Recruitment Grade 3 Examination can check the complete details furnished in this post. As per the recent notification, the Technical and Non-Technical, Grade III Exam Pattern and given the details of the Assam Grade 3 Selection Process, . We had taken all the details from the official website and arranged here for the sake of candidates who are appearing for the Examination. Similarly, the Assam Grde III Old Papers PDF download links are provided at the end of the page. Hence, go through the entire post to get detailed information on Assam Previous Papers.

Assam Grade III Exam 2023 Question And Answer

Q1. Which city is also known as “The Cultural Capital of Assam”
(A) Jorhat
(B) Guwahati
(C) Sivsagar
(D) Nagaon

Answer: (A) Jorhat

Assam Direct Recruitment Guide Book PDF

Assamese Medium: Click Here

English Medium: Click Here

Q2. The first non-government college of Assam is
(A) Biswanath College of Agriculture, Biswanath Chariali
(B) Bholanath College, Dhubri
(C) Bajali College, Barpeta
(D) J.B. College, Jorhat

Answer: (D) J.B. College, Jorhat

Q3. When Majuli is formally declared as a district in Assam
(A) September, 2016
(B) Novemebr, 2016
(C) January, 2017
(D) March, 2017

Read Also:
Assam Direct Recruitment Exam (ADRE) Social Science Quastion & Answer in Assamese (সমাজ বিজ্ঞানৰ প্ৰশ্ন)

Answer: (A) September, 2016

Q4. Which forest is single-handedly planted by Jadav Payeng
(A) Barnadi forest
(B) Molai forest
(C) Barail forest
(D) Dihing forest

Answer: (B) Molai forest

Q5. In which year, Kaziranga was designated a “Reserve Forest” for the first time
(A) 1902
(B) 1906
(C) 1908
(D) 1912

Answer: (C) 1908

Q6. Which one district is declared as the first carbon free district in Assam (also in India)
(A) Dhemaji
(B) Majuli
(C) NC Hills
(D) Karbi Anglong

Answer: (B) Majuli

Q7. In which year, Kaziranga has been declared a World Heritage Site by UNESCO
(A) 1982
(B) 1985
(C) 1987
(D) 1992

Answer: (B) 1985

Q8. Which place is known as the heart of the Assamese neo-Vaishnavite culture
(A) Jorhat
(B) Majuli
(C) Barpeta
(D) Sivsagar

Answer: (B) Majuli

Q9. According to the 2017 elephant census, total number of elephants in Assam is
(A) 4581
(B) 4823
(C) 5276
(D) 5719

Answer: (D) 5719

Q10. Which one was the capital of the Kachari kingdom
(A) Golaghat
(B) Rangpur
(C) Mushalpur
(D) Dimapur

Answer: (D) Dimapur

Q11. In which year, Malladev (Nara Narayan) acquired the title Narayan
(A) 1508
(B) 1521
(C) 1540
(D) 1548

Answer: (C) 1540

Q12. The Bodoland Territorial Council was established in the year
(A) 1998
(B) 2001
(C) 2002
(D) 2003

Read Also:
List of Ministers in the Modi 3.0 Government with Portfolio

Answer: (D) 2003

Q13. Which one district is not under the BTAD council
(A) Kokrajhar
(B) Baksa
(C) Goalpara
(D) Udalguri

Answer: (C) Goalpara

Q14. By population, Assam is the _______ largest state of India
(A) 12th
(B) 13th
(C) 15th
(D) 18th

Answer: (C) 15th

Q15. Nambor Wildlife Sanctuary is located in which district
(A) Sivasagar
(B) Golaghat
(C) Dibrugarh
(D) Karbi Anglong

Answer: (D) Karbi Anglong

Page 1
Page 2
Page 3
Page 4
Page 5
Page 6
Page 7
Page 8
Page 9
Page 10
Page 11
Page 12
Page 13
Page 14
Page 15
WhatsApp Channel Follow Now
Telegram Channel Join Now
YouTube Channel Subscribe

You may also like

Leave a Comment

Adblock Detected

Please support us by disabling your AdBlocker extension from your browsers for our website.