80 Most Important Question Bank SSC GD Constable Exam 2023

Spread the love

SSC GD Constable Important Question and Answer

80 Most Important Question Bank SSC GD Constable Exam 2023: Dear Readers, Welcome to SSC GD Constable Recruitment questions with answers and explanation. These 80 solved SSC GD Constable Recruitment Exam questions will help you prepare for the interview conducted during the selection of SSC Exam. After reading these questions, you can easily attempt the online test and multiple choice questions as well.

Friends, in this chapter today we have brought you total Top Questions and Answers GK Quiz for SSC GD written exam of Staff Selection Commission (SSC) Recruitment. I hope you will be benefited from the exam from our chapter today. Don’t forget to participate in our telegram to get more Job Related update every day. Sports GK (General Knowledge) Multiple Choice Questions (MCQs) on different sports and games for competitive examinations. A collection of sports questions. Maybe asked in various exams and quiz programs.

Welcome to All Job Assam of AllJobAssam.com. This SSC GD Constable Exam Prepartion Question & Answer is available in languages – English . If you want to take the Mock test, you can take the test by clicking on the link below.

Online Test Series for SSC GD Constable Exams 2023

The Assam State exams test series is prepared by subject experts and is as per the questions asked in the previous year papers, the exam pattern and the latest trend of the exam. The SSC GD Constable exams mock test covers all the important topics of the syllabus and teaches you the best manner to attempt the question paper for maximum marks. The SSC GD Constable Exam Prep online test series for Assam state exams mimics the exam setting which also helps you to get used to the exam pressure while attempting the exam.

Free SSC Exams GD Constable Mock Test

Aspirants can attempt one free Staff Selection Commission (SSC) mock test for each exam to determine its value addition to your exam preparation. You can also gain insights into where you stand in your exam preparation and the improvements needed to reach the goal. The Assam state exams test series also provides additional details solution and explanation with each mock test for better understanding. Attempt a free Assam state exams mock test to get started and thereafter solve multiple expert grade mock tests to excel at your exam preparation.

Question 1 : How many such pairs of letters are there in the word ‘CLEANLINESS’ each of the which has as many letters between them in the word as they have in the English alphabet, in the same sequence?

A. Two
B. Three
C. Five
D. Four
E. None of these

Correct Answer: C

Sol.
 
 

Question 2 : Team A has scored more goals than Team B
Team C has scored fewer goals than Team B
Team A has scored fewer goals than Team C .
If the first two statements are true, the third statement is

A. True
B. False
C. Uncertain
D. None

Correct Answer: B

Sol.From the first two statements, we know that of the three teams, Team A has scored the highest number of goals, so the third statement is necessarily false 

Question 3 : If it is possible to make only one meaningful word with the second, the third, the sixth and the eight letters of the word FRAGMENT using each only once, which of the following will be the third letter of that word ? If no such word can be formed, give ‘X’ as the answer and if more than one such word can be formed, give ‘Y’ as the answer.

A. A
B. E
C. T
D. X
E. Y

Correct Answer: E

Sol.

Question 4 : How many such letters are there in the word ORIENTAL each of which is as far away from the beginning of the word as when they are arranged alphabetically?

A. None            
B. One
C. Two       
D. Three        
E. More than three

Correct Answer: C

Sol

.

Question 5 : How many such pairs of letters in the word CREDIT each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabet?

A. None
B. One
C. Two
D. Three
E. More than three
Correct Answer: C
 
Sol.

Question 6 : How many meaningful words can be made from the letters ‘LMEA’ using each letter only once in each word?

A. None
B. One
C. Two
D. Three
E. More than three

Correct Answer: D

Sol.Meaningful words Þ LAME, MALE, MEAL

Question 7 : If it is possible to make only one meaningful word with the first, the second, the seventh and the eighth letters of the word TEMPORAL, which of the following will be the first letter of that word? If more than one such word can be made, give ‘Y’ as the answer and if no such word can be made, give ‘X’ as the answer.

A. T
B. L
C. E
D. Y
E. X

Correct Answer: D

Sol.

Question 8 : If the letters of the word HANDOVER are arranged alphabetically from left to right how many letters will remain at the same position?

A. None
B. One
C. Two
D. Three
E. More than three

Correct Answer: A

Sol.    H    A    N    D    O    V    E    R
    V    R    O    N    H    E    D    A
    No letter is at the same position.

Question 9 : How many such pairs of letters are there in the word EXCURSION, each of which has as many letters between them in the word as they have in the English alphabet?

Correct Answer: E

Sol.

Question 10 : If it is possible to make only one meaningful word with the first, the second, the third, the sixth and the eighth letters of the word DEVIATION first letter of that word is your answer? If more than one such word can be made formed your answer is ‘A’  and if no such word can be formed your answer is ‘B’.

A. V
B. T
C. E
D. A
E. B

Correct Answer: C

Sol.

Question 11 : If each alternate letter beginning with the first in the word WORKING is replaced by the next letter in the English alphabet and each of the remaining letters is replaced by the previous letter in the English alphabet, which of the following will be the fourth from the right and after the replacement ?

A. N
B. Q
C. J
D. M
E. None of these

Correct Answer: C

Sol

Question 12 : How many pairs of letters are there in the word ‘SHIFTED’ each of which has as many letters between its two letters as there are between in the English alphabet?
 
A. None
B. One
C. Two
D. Three
E. None of these

Correct Answer: D

Sol.

Read Also:  AYUSH Assam Interview Notice 2023 (Released): Staff Nurse, Grade III, Grade IV

Question 13 : Statement: Is common currency a necessary ingredient for Europe’s growth ?
Arguments :
I. Yes, A common currency will enable entire Europe to market itself as one .
II. No, Similar experiments by Latin America countries have not affected their economies .

A. The only argument I is strong
B. Only argument II is strong
C. Either I or II is strong
D. Neither I nor II is strong

Correct Answer: D

Sol.Europe marketing itself as one will definitely contribute towards Europe’s growth cannot be ascertained. Also, if similar experiments were not successful in other countries then it does not mean that they will not work in Europe as well. So, none of the argument is strong .

Question 14 : If it is possible to make only one meaningful word with the first, the fifth, the sixth, the tenth and the eleventh letters of the word EXCEPTIONAL using each letter only once, first letter of that word is your answer. If no such word can be made formed your answer is ‘X’  and if more than one such word can be formed your answer is ‘Y’

A. P
B. L
C. T
D. X
E. Y

Correct Answer: C

Sol.

Question 15 : How many meaningful English words can be formed with the letters RAE using each letter only once in each word?
 
A. None
B. One
C. Two
D. Three
E. More than three
Correct Answer: D

Sol.Meaningful words Þ ARE, EAR, ERA
Question 16 : Which letter in this alphabet is the eighth letter to the right of the letter and which is tenth letter to the left of the last but one letter of the alphabet ?

A. X
B. W
C. I
D. H
Correct Answer: B

Sol.In the given alphabet, last but one letter of alphabet is Y .
10th letter to the left of Y is O
8th letter to the right of O is W
Question 17 : If the third alphabet of each of the words is changed to the next alphabet in the English alphabetical series, which of the following will form a meaningful English word?

A. SUM
B. BIG
C. Both BIG and THE
D. FOR
E. Both FOR and BIG
Correct Answer: A

Sol.AND Þ ANE ; FOR Þ FOS;
    THE Þ THF ; BIG Þ BIH;
    SUM Þ SUN
Question 18 : If the given words are arranged in the order as they would appear in a dictionary from left to right, which of the following will be second from the right ?

A. AND
B. FOR
C. THE
D. BIG
E. SUM
Correct Answer: E

Sol.AND, BIG, FOR, SUM, THEN
Question 19 : If second alphabet in each of the words is changed to next alphabet in the English alphabetical order, how many words having two vowels (same or different vowels) will be formed ?

A. None
B. One
C. Two
D. Three
E. Four
Correct Answer: C

Sol.AND Þ AON ; FOR Þ FPR;    
    THE Þ TIE;
    BIG Þ BJG; SUM Þ SVM
Question 20 : How many letters are there in the English alphabetical series between the second letter of the word which is second from the right and the second letter of the word which is second from the left of the given words?

A. Two
B. Five
C. Six
D. Nine
E. Three
 
Correct Answer: B

Sol.
Question 21 : Yojna a weekly journal

A. Ministry of Finance        
B. Ministry of Information and Broadcastin
C. Ministry of Rural Development
D. Planning Commission
Correct Answer: B
Question 22 : Kurukshetra a journal on rural development is published by

A. Ministry of Finance 
B. Ministry of Information and Broadcastin
C. Ministry of Rural Development
D. Planning Commission

Correct Answer: B

Question 23 : Devaluation of a currency means

A. Fixing the value of the currency in conjuction with the movement in the value of a basket of predetermined currencies
B. Reduction in the value of a currency vis-à-vis major internationally traded currencies
C. Fixing the value of currency in multilateral consultaion with the IMF the World Bank and major trading partners
D. Permitting the currency to seek its worth in the international market

Correct Answer: B

Question 24 : In India rural incomes are generally lower than the urban incomes, which of the following reasons account for this
            1. a large number of farmers are illiterate and know little about scientific agriculture
            2. prices of primary products are lower than those of manufactured products
            3. Investments in agriculture has been low when compared to investment in industry

A. 1 and 3
B. 2 and 3
 
C. 1 and 2
D. 1,2 and 3

Correct Answer: D

Question 25 : Which of the following programmes aims at the promotion of savings among rural women

A. Rashtriya Mahila Kosh
B. Indira Mahila Yojna
C. Jawahar Rozgar Yojna
D. Mahila Samridhi Yojna

Correct Answer: D

Question 26 : What is Net National Product

A. the money value of final goods and services produced annually in the economy
B. the money value of annual service generation in the economy
C. the money value of tangible goods produced annually in the economy
D. The money value of tangible goods available in the economy
Correct Answer: A
Question 27 : National income is the 

A. net national product at market price
B. net national product at factor cost
C. net domestic product at market price
D. net domestic product at factor cost

Correct Answer: B

Question 28 : Chelliah Committee of 1992 deals with the overhauling of our

A. financial system            
B. tax system
C. patents and copyrights  
D. Public sector undertakings

Correct Answer: B

Question 29 : During which Five Year Plan was the annual growth rate of National Income the lowest

A. 2nd plan
B. 3rd plan
C. 5th plan
D. 6th plan

Correct Answer: B

Question 30 : Which of the following taxes is a progressive tax

A. sales tax           
B. custom tax
C. excise tax         
D. income tax

Correct Answer: D

Join Our SSC GD and Other Exam Telegram Channel

আপোনাৰ চাকৰি পৰীক্ষাৰ প্ৰস্তুতিৰ কাৰনে Join কৰক Telegram Channel ত মাত্ৰ ৫০ টকাত

Join Our Telegram Channel Only 50/- *

তলত telegram Channel ৰ join হোৱা লিংক দিয়া হৈছে... ইচ্ছুক বন্ধু-বান্ধৱীয়ে তলৰ লিংকত ক্লিক কৰি join হব পাৰিব
Click Here
Question 31 : Which of the following estimates the National Income in India

A. National Income Committee
B. Planning Commission
C. Reserve Bank Of India
D. Central Statistical Organisation

Correct Answer: D

Question 32 : India changed over to the decimal system, coinage in

A. April 1951         
B. April 1955
C. April 1957         
D. April 1978

Correct Answer: C

Question 33 : 11th Five Year Plan aim at achieving 10% rural tele density in India from the present 1.9% by the year

A. 2008     
B. 2009
C. 2010     
D. 2012

Correct Answer: C

Read Also:  SSC MTS Syllabus 2023 PDF for Paper-I, Revised Exam Pattern
Question 34 : Which one of the following statements Monitorable Socio Economic Target of the 11th Five Year Plan under the head Environment is not correct

A. treat urban waste water by 2011-12
B. Increase energy efficiency by 20% points by 2016-17
C. attain WHO standards of air quality in all major cities by 2011-12
D. increase forest and tree cover by 15% points

Correct Answer: D

Question 35 : Who is the ex-officio chairman of Planning commission and National Development Council

A. President
B. Prime Minister
C. Finance Minister
D. Commerce Minister

Correct Answer: B

Question 36 : What is the rank of India in the ‘WIPO Global Innovation Index 2022’ ?

A. 25
B. 40
C. 50
D. 75

Correct Answer: B

Question 37 : Who has been appointed as the new Attorney General for India ?

A. R Venkataramani
B. A.J. Sadashiva
C. D Y Chandrachud
D. Ranjan Gogoi

Correct Answer: A

Question 38 : Which city is the host of the ‘Conference on International Day for Universal Access to Information’ ?

A. Tashkent
B. Dhaka
C. Nursultan   
D. New Delhi

Correct Answer: A

Question 39 : Which state is the host of the National SC-ST hub conclave organised by the Union MSME Ministry ?

A. Jharkhand
B. Gujarat
C. Maharashtra
D. Tamil Nadu

Correct Answer: B

Question 40 : ‘Operation Garuda’, which was seen in the news, is associated with which organization ?

A. CVC
B. CBI
C. Indian Air Force
D. Indian Navy

Correct Answer: B

Question 41 : Saima mailed her application for a new job.

A. The application for a new job had been mailed by Saima. 
B. The application for a new job has been mailed by Saima.
C. The application for her new job has been mailed by Saima.
D. The application for a new job was mailed by Saima.

Correct Answer: D

Question 42 : Have the car stolen!

A. Steal the car
B. You should have the stolen car
C. Get someone to steal the car
D. They have stolen the car

Correct Answer: C

Question 43 : The payment was collected by the hardworking salesman.

A. The hardworking salesman collected the payment.
B. the salesman who worked heard was able to collect the payment.
C. to collect the payment the salesman had to work hard.
D. The hardworking salesman was able to collect the payment.

Correct Answer: A

Question 44 : I had to stop all my work to complete this project.

A. All other work had to be stopped to complete this project by me
B. For completing this project all other work must be stopped
C. For completing this project I had to stop all my work
D. To complete this project all other work had been stopped by me

Correct Answer: D

Question 45 : They have published the names of all the successful candidates.

A. The candidates who have succeeded their names they had published.
B. The names of all the successful candidates have been published by them
C. The candidates who have succeeded their names have been published by them.
D. The names of all the successful candidate were published by them. 

Correct Answer: C

Question 46 : The online shopping site lowered the prices.

A. Lowering of the prices was done by the online shopping site
B. The prices were lowered by the online shopping site
C. The prices had been lowered by the online shopping site
D. The prices have been lowered by the online shopping site

Correct Answer: B

Question 47 : Who taught you to drive a truck ?

A. To drive a truck by whom were you taught?
B. Driving a truck by who were you taught?
C. Driving a truck by who were you being taught?
D. By whom were you taught to drive a truck?

Correct Answer: D

Question 48 : We shall invite Suresh.

A. Suresh would be invited by us
B. Suresh would have been invited by us
C. Suresh will be invited by us
D. Suresh will have been invited by us

Correct Answer: C

Question 49 : Dark clouds have overcast the evening sky.

A. By the dark clouds the evening sky was overcast.
B. The evening sky has been overcast by the dark clouds.
C. Dark clouds overcastted the evening sky.
D. The sky of the evening was overcasted by dark clouds.
Correct Answer: B
Question 50 : The partners will celebrate their triumph tomorrow. 

A. The triumph would be celebrated by the partners a day before
B. The triumph would be celebrated by the partners a day after
C. The triumph would have been celebrated by the partners a day after
D. The triumph will have been celebrated by the partners tomorrow

Correct Answer: B

Question 51 : Why did break the vase?

A. why is the vase broken by him
B. why was the vase broken by him
C. why had been the vase broken by him
D. why has been the vase broken by him

Correct Answer: B

Question 52 : Mariam was writing a note to her boss.

A. A note was written to her boss by Mariam
B. A note was wrote by Mariam to her boss
C. A note was being written by Mariam to her boss
D. A note was written by Mariam to her boss

Correct Answer: C

Question 53 : The baby really enjoys that music.

A. That music was really enjoyed by the baby.
B. That music was really being enjoyed by the baby.
C. That music is really enjoyed by the baby.
D. This music was really enjoyed by the baby.

Correct Answer: C

Question 54 : The weather disrupted the final match.

A. The final match has been disrupted by the weather.
B. The final match had been disrupted by the weather.
C. The final match was disrupted by the weather. 
D. The final match was being disrupted by the weather.

Correct Answer: C

Question 55 : The management committee is required to publish a report every year. 

A. report would be published by the management committee every year.
B. A report would have been published by the management committee every year.
C. A report requires to be published by the management committee every year.
D. Every year the report would be published by the management committee.

Correct Answer: C

Question 56 : The Finance Department has ……………a centralized online databank system for all statutory government bodies to …………an eye on their assets and liabilities.

A.  presented , stay
B. introduced , keep
 
C. announce , make
D. created , let
E. proclaimed , hold

Correct Answer: B

Passage : Direction : The five items in this section consists of a word or group of words followed by four words as (a), (b), (c) and (d). Select the word which is nearly opposite to the meaning of the original word or group of words and mark your response as (a), (b), (c) and (d), as the case may be, in your Answer Sheet.
Question 57 : Assets

A. liabilities
B. responsibilities
C. estates
D. profits

Correct Answer: A

Read Also:  How to do Udyog Aadhaar Registration? Know the new rules, eligibility and application process of Udyog Aadhaar:
Passage : Direction : In the question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word and click the button corresponding to it
Question 58 : Affidavit

A.  Affirmation
B. Slander
C. Oath
D. Testimony

Correct Answer: B

Passage : Direction: In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word and click the button corresponding to it
Question 59 : Hollow

A. Alveolate
B. Cleft
C.  Cavernous
D. Solid

Correct Answer: D

Passage : Directions: In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word and click the button corresponding to it
Question 60 : Cosset 

A. Ignoreb
B. Close
C. Caress
D. Fondle
Correct Answer: A
Question 61 : The cash difference between the selling prices of an article at a profit of 4% and 6% is Rs. 3. The ratio of the two selling prices is:__________ ?

A. 51:52
B. 52:53
C. 51:53
D. 52:55
Correct Answer: B

Sol.Let C.P. of the article be Rs. x.

Then, required ratio = 104% of x / 106% of x
= 104/106 = 52/53 = 52:53
Question 62 : If  = 1.732 and  = 1.414, the value of  is

A. 0.064         
B. 0.308
C. 0.318       
D. 2.146
Correct Answer: C

Sol.
Question 63 : 356 x 936 – 356 x 836 = ?

A. 35600  
B. 34500
C. 9630
D. 93600
Correct Answer: A

Sol.356 x 936 – 356 x 836 = 356 x (936 – 836) = 356 x 100 = 35600
Question 64 : The simplified value of 

A. 100
B. 
 
C. 200
D. 
Correct Answer: B

Sol.

Join Our SSC GD and Other Exam Telegram Channel

আপোনাৰ চাকৰি পৰীক্ষাৰ প্ৰস্তুতিৰ কাৰনে Join কৰক Telegram Channel ত মাত্ৰ ৫০ টকাত

Join Our Telegram Channel Only 50/- *

তলত telegram Channel ৰ join হোৱা লিংক দিয়া হৈছে... ইচ্ছুক বন্ধু-বান্ধৱীয়ে তলৰ লিংকত ক্লিক কৰি join হব পাৰিব
Click Here
Question 65 : In a group of buffaloes and ducks, the number of legs are 24 more than twice the number of heads. What is the number of buffaloes in the group ?

A. 6   
B. 8
C. 10  
D. 12
 
Correct Answer: D

Sol.Let the number of buffaloes be x and the number of ducks be y.
Then, 4x + 2y = 2(x + y) + 24 ↔ 2x = 24 ↔ x = 12
                                           OR
Given that difference between legs = 24 and we know that buffaloes got 2 extra legs each.
 No. of buffaloes = =12
Question 66 : If 34X-2 = 729, then find the value of X.

A. 4     
B. 3
C. 2 
D. 5
Correct Answer: C

Sol.729 = 93 = 36, Now 4X – 2 = 6 or X = 2
Question 67 : The value of 

A. 6 
B. 5
C. -7  
D. -6
Correct Answer: B

Sol.by rationalization we have

Question 68 : The no. plate of a bus had peculiarity. The bus number was a perfect square. It was also a perfect square when the plate numbers were reversed. The bus company had only five hundred buses numbered from 1 to 500. What was the number ?

A. 169  
B. 36
C. 196 
D. Can not say
Correct Answer: A

Sol.Work from the choices: only 169 when reversed becomes 961 and both numbers are squares.
Question 69 : If a and b are positive integers, such that ab = 125, then (a-b)a+b-4 = ?

A. 16   
B. 25
C. 28  
D. 30
Correct Answer: A

Sol.ab = 125 → ab = 53
 a = 5, b = 3
(a – b)a+b-4 = (5 – 3)5+3-4 = 24 = 16
Question 70 : If x*y = x2 + y2 – xy, then value of 9*11 is

A. 93     
B. 103
C. 60.5
D. 121
Correct Answer: B

Sol.x*y = x2 + y2 – xy
9*11 = 92 + 112 – 9 x 11
= 81 + 121 – 99 = 103.
Question 71 : If  , then value of a is

A. 5    
B. 4
C. 6
D. 7
 
Correct Answer: B

Sol.
a + 2 = 6
 a = 4
Question 72 : If sum of two numbers is 42 and their product is 437, then find their difference.

A. 3 
B. 4
C. 5    
D. 7
Correct Answer: B

Sol.If sum of two is even, their difference is always even, So (b) is right answer.
Correct Answer: C

Sol.XLIV
Question 73 : Write the 44000 in Roman numerals

A. XLI 
B. XLVI
C. XLIV 
D. XLVIC
Correct Answer: C

Sol.XLIV
Question 74 : If , then

A. a must equal c  
B. a + b + c + d must equal zero
C. either a = c or a + b + c + d = 0, or both      
D. a (b + c + d) = c (a + b + d)
Correct Answer: C

Sol.
→ ad + a2 + bd + ab + bc + c2 + bd + cd
→ (a2 – c2) + (ad – cd) + (ab – bc) = 0
→ (a – c) (a + c + d + b) = 0
→ a = c or a + b + c + d = 0 or both

Join Our SSC GD and Other Exam Telegram Channel

আপোনাৰ চাকৰি পৰীক্ষাৰ প্ৰস্তুতিৰ কাৰনে Join কৰক Telegram Channel ত মাত্ৰ ৫০ টকাত

Join Our Telegram Channel Only 50/- *

তলত telegram Channel ৰ join হোৱা লিংক দিয়া হৈছে... ইচ্ছুক বন্ধু-বান্ধৱীয়ে তলৰ লিংকত ক্লিক কৰি join হব পাৰিব
Click Here
Question 75 : 23 x 45   15 =?

A. 69  
B. 65
C. 63 
D. 71
Correct Answer: A

Sol.23 x 45 ÷ 15 = 69
Question 76 : 

A. 202  
B. 218
C. 238 
D. 227
Correct Answer: C

Sol.
Question 77 : 

A. 5
B. 6
C. 3 
D. 8
Correct Answer: B

Sol.
Correct Answer: D

Sol.
Question 79 : (63)2 – (12)2 =?

A. 3528 
B. 3852
C. 3582  
D. 3825
 
Correct Answer: D

Sol.(63)2 – (12)2 = (51 x 75) = 3825
Question 80 : 17 x 19 x 4 ? = 161.5

A. 8 
B. 6
C. 7
D. 9
Correct Answer: A

Sol.

Join Our SSC GD and Other Exam Telegram Channel

আপোনাৰ চাকৰি পৰীক্ষাৰ প্ৰস্তুতিৰ কাৰনে Join কৰক Telegram Channel ত মাত্ৰ ৫০ টকাত

Join Our Telegram Channel Only 50/- *

তলত telegram Channel ৰ join হোৱা লিংক দিয়া হৈছে... ইচ্ছুক বন্ধু-বান্ধৱীয়ে তলৰ লিংকত ক্লিক কৰি join হব পাৰিব
Click Here

1 thought on “80 Most Important Question Bank SSC GD Constable Exam 2023”

  1. Pingback: 80 सबसे महत्वपूर्ण प्रश्न बैंक एसएससी जीडी कांस्टेबल परीक्षा 2023 - News in Assam- Career News in India

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *