Home » RRB Group D 2022 Memory Based Questions PDF: Download GA/GK/General Science/Current Affairs Paper with Answers

RRB Group D 2022 Memory Based Questions PDF: Download GA/GK/General Science/Current Affairs Paper with Answers

by Dhrubajyoti Haloi
WhatsApp Channel Follow Now
Telegram Channel Join Now
YouTube Channel Subscribe

RRB Group D Exam Memory Based:Greetings! FreshersNow brings you RRB Group D Exam Memory-Based Questions. Candidates who are writing RRB Group D Exam Phase 1 from 17 Aug 2022 to 25 Aug 2022 can collect questions from RRB Group D Exam CBT Phase 1 Memory Based Paper. To recruit 103769 vacancies of various posts under Level 1 of CPC Pay Matrix, Railway Recruitment Board (RRB) is conducting RRB Group D Exam CBT Phase 1 Exam. Here we have given RRB Group D exam memory based questions based on General Science, General Awareness, General Knowledge and Current Affairs. These questions are taken by reviewing the candidates for RRB Group D Exam Phase 1 2022. To score high in their RRB Group D Exam CBT Phase 1, candidates must include these RRB Group D Exam Phase 1 memory based questions in their preparation.

RRB Group D exam memory based paper

RRB Group D exam memory based paper
Organization Name Railway Recruitment Board (RRB)
post name Track Maintainer Grade IV (Trackman), Gateman, Pointsman, Helpers, Porter & Other Posts in Electrical / Engineering / Mechanical / Signal & Telecommunication Departments
Memory Based Paper PDF Download Link click here

RRB Group D exam 2022 test pattern

Section Number of Questions & Number of Marks Time Duration
General Intelligence & Reasoning 30 Questions & 30 Marks
  • 90 Minutes (General)
  • 120 Minutes (PWD Candidates)
Mathematics 25 Questions & 25 Marks
General Science 25 Questions & 25 Marks
General Awareness & Current Affairs 25 Questions & 30 Marks
Total Questions 100 Questions & 100 Marks

RRB Group D exam memory based questions

RRB Group D Exam Memory Based Questions with Answer keys

1. Define Ohm’s law?

Answer: Ohm’s law states that the voltage across a conductor is directly proportional to the current flowing through it, provided all physical conditions and temperatures remain constant. In the equation, the constant of proportionality, R, is called Resistance and has units of ohms, with the symbol Ω.

Assam Direct Recruitment Guide Book PDF

Assamese Medium: Click Here

English Medium: Click Here

2. What is Valency?

Answer: Valency is defined as the number of hydrogen atoms that combine directly or indirectly with one atom of an element. Example: One atom of nitrogen combines with three atoms of hydrogen to form ammonia gas. So, the valency of nitrogen is 3.

3. Question related to Vitamin D

Answer: Vitamin D (also referred to as “calciferol”) is a group of fat-soluble secosteroids responsible for increasing intestinal absorption of calcium, magnesium, phosphate, and many other biological effects.

4. What is the full form of HIV AIDS?

Answer: The full form of HIV AIDS is Human immunodeficiency virus infection and acquired immune deficiency syndrome.

5. What is the other name for Biotin?

Answer: Biotin also called vitamin H or B7, is a water-soluble vitamin that helps the body metabolize fats, carbohydrates, and protein.

6. Name the theme of Environment Day 2021

Answer: the theme of Environment Day 2021 is Ecosystem Restoration.

7. What is the Human Development Index’s India Rank?

Answer: HDI Rank of India is at the 131st position, with a score of 0.645.

8. Name the hormone which secrets from the thyroid gland?

Answer: The two main hormones your thyroid releases — thyroxine (T4) and triiodothyronine (T3) — collectively make up thyroid hormone.

9. Which rank did India rank on Happiness Index?

Answer: India was ranked 136 out of 146 countries in the United Nations’ World Happiness Report, 2022.

10. Name the person who was awarded the sportsman of the year in India?

Answer: Ravichandran Ashwin, the senior India cricketer was awarded the sportsman of the year in India 2021.

11. Where does the Periyar River located?

Answer: Periyar River located is in Kerela and it is the longest river in India.

12. Who is the Governor of West Bengal?

Answer: La Ganesan was the Governor of West Bengal.

13. Name the Prime Minister of England?

Answer: Boris Johnson is the Prime Minister of England.

14. In February 2022, who was appointed as the brand ambassador of Uttarakhand?

Answer: Rishabh Pant is appointed as the brand ambassador of Uttarakhand.

15. What did Article 24 of the Indian Constitution say?

Answer: Prohibition of employment of children in factories – Article 24 says that “No child below the age of fourteen years shall be employed to work in any factory or mine or engaged in any other hazardous employment.”

16. Name the first Indian Railway Minister?

Answer: John Mathai is the first Indian Railway Minister.

17. In which state does Renuka Lake locate?

Answer: Renuka lake is located in the Sirmour district of Himachal Pradesh in India.

18. Question on Ramsar Sites

Answer: 75 Ramsar Sites in 75th Year of Independence India adds 11 more wetlands to the list of Ramsar Sites.

19. Name the candidate who won the Nobel Peace Prize in 2021?

Answer: Maria Ressa and Dmitry Muratov has won the Nobel Peace Prize 2021.

RRB GROUP-D EXAM 17-08-2022 SHIFT 1 MEMORY BASED QUESTIONS | RRB 2022 IMPORTANT QUESTIONS

RRB Group D exam memory based questions in Hindi

1. ओम के नियम को परिभाषित करें?

उत्तर: ओम के नियम में कहा गया है कि एक कंडक्टर में वोल्टेज इसके माध्यम से बहने वाली धारा के सीधे आनुपातिक होता है, बशर्ते सभी भौतिक स्थितियां और तापमान स्थिर रहें। समीकरण में, आनुपातिकता के स्थिरांक, R को प्रतिरोध कहा जाता है और इसमें ओम की इकाइयाँ होती हैं, जिसका प्रतीक होता है।

2. संयोजकता क्या है?

उत्तर: वैधता को हाइड्रोजन परमाणुओं की संख्या के रूप में परिभाषित किया जाता है जो किसी तत्व के एक परमाणु के साथ प्रत्यक्ष या अप्रत्यक्ष रूप से जुड़ते हैं। उदाहरण: नाइट्रोजन का एक परमाणु हाइड्रोजन के तीन परमाणुओं के साथ मिलकर अमोनिया गैस बनाता है। अतः नाइट्रोजन की संयोजकता 3 है।

3. विटामिन डी से संबंधित प्रश्न

उत्तर: विटामिन डी (जिसे “कैल्सीफेरोल” भी कहा जाता है) वसा में घुलनशील सेकोस्टेरॉइड का एक समूह है जो कैल्शियम, मैग्नीशियम, फॉस्फेट और कई अन्य जैविक प्रभावों के आंतों के अवशोषण को बढ़ाने के लिए जिम्मेदार है।

4. एचआईवी एड्स का पूर्ण रूप क्या है?

उत्तर: एचआईवी एड्स का फुल फॉर्म ह्यूमन इम्युनोडेफिशिएंसी वायरस इंफेक्शन और एक्वायर्ड इम्यून डेफिसिएंसी सिंड्रोम है।

5. बायोटिन का दूसरा नाम क्या है?

उत्तर: बायोटिन जिसे विटामिन एच या बी7 भी कहा जाता है, एक पानी में घुलनशील विटामिन है जो शरीर को वसा, कार्बोहाइड्रेट और प्रोटीन को चयापचय करने में मदद करता है।

6. पर्यावरण दिवस 2021 की थीम का नाम बताएं

उत्तर: पर्यावरण दिवस 2021 का विषय पारिस्थितिकी तंत्र बहाली है।

7. मानव विकास सूचकांक की भारत रैंक क्या है?

उत्तर: भारत का एचडीआई रैंक 0.645 के स्कोर के साथ 131वें स्थान पर है।

8. उस हार्मोन का नाम बताइए जो थायरॉयड ग्रंथि से स्रावित करता है?

उत्तर: आपके थायरॉयड द्वारा जारी दो मुख्य हार्मोन – थायरोक्सिन (T4) और ट्राईआयोडोथायरोनिन (T3) – सामूहिक रूप से थायराइड हार्मोन बनाते हैं।

9. हैप्पीनेस इंडेक्स में भारत किस रैंक पर है?

उत्तर: संयुक्त राष्ट्र की विश्व प्रसन्नता रिपोर्ट, 2022 में भारत 146 देशों में से 136वें स्थान पर था।

10. उस व्यक्ति का नाम बताइए जिसे भारत में स्पोर्ट्समैन ऑफ द ईयर से सम्मानित किया गया था?

उत्तर: भारत के वरिष्ठ क्रिकेटर रविचंद्रन अश्विन को भारत 2021 में स्पोर्ट्समैन ऑफ द ईयर से सम्मानित किया गया।

11. पेरियार नदी कहाँ स्थित है?

उत्तर: पेरियार नदी केरल में स्थित है और यह भारत की सबसे लंबी नदी है।

12. पश्चिम बंगाल के राज्यपाल कौन हैं?

उत्तर: ला गणेशन पश्चिम बंगाल के राज्यपाल थे।

13. इंग्लैंड के प्रधान मंत्री का नाम बताएं?

उत्तर: बोरिस जॉनसन इंग्लैंड के प्रधानमंत्री हैं।

14. फरवरी 2022 में, उत्तराखंड के ब्रांड एंबेसडर के रूप में किसे नियुक्त किया गया था?

उत्तर: ऋषभ पंत को उत्तराखंड का ब्रांड एंबेसडर नियुक्त किया गया है।

15. भारतीय संविधान के अनुच्छेद 24 में क्या कहा गया है?

उत्तर: कारखानों में बच्चों के नियोजन का निषेध – अनुच्छेद 24 कहता है कि “चौदह वर्ष से कम आयु के किसी भी बच्चे को किसी कारखाने या खदान में काम करने के लिए या किसी अन्य खतरनाक रोजगार में नहीं लगाया जाएगा।”

16. पहले भारतीय रेल मंत्री का नाम बताएं?

उत्तर: जॉन मथाई पहले भारतीय रेल मंत्री हैं।

17. रेणुका झील किस राज्य में स्थित है?

उत्तर: रेणुका झील भारत में हिमाचल प्रदेश के सिरमौर जिले में स्थित है।

18. रामसर स्थलों पर प्रश्न

उत्तर: स्वतंत्रता के 75वें वर्ष में 75 रामसर स्थल भारत रामसर स्थलों की सूची में 11 और आर्द्रभूमि जोड़ता है।

19. 2021 में नोबेल शांति पुरस्कार जीतने वाले उम्मीदवार का नाम बताएं?

उत्तर: मारिया रसा और दिमित्री मुराटोव ने 2021 का नोबेल शांति पुरस्कार जीता है।

RRB Group D Exam Memory Based Questions Download Link

RRB Group D Exam Memory Based Questions Download Link
To download the RRB Group D Exam Memory Based PDF Click Here
WhatsApp Channel Follow Now
Telegram Channel Join Now
YouTube Channel Subscribe

You may also like

1 comment

Leave a Comment

Adblock Detected

Please support us by disabling your AdBlocker extension from your browsers for our website.