Assam Grade III Exam 2023 Question And Answer (Solution)

Good News!!! Assam Grade III Exam Importantant Question and Answer are available on this page. The aspirants who are willing to take the Assam Government Recruitment Grade 3 Examination can check the complete details furnished in this post. As per the recent notification, the Technical and Non-Technical, Grade III Exam Pattern and given the details of the Assam Grade 3 Selection Process, . We had taken all the details from the official website and arranged here for the sake of candidates who are appearing for the Examination. Similarly, the Assam Grde III Old Papers PDF download links are provided at the end of the page. Hence, go through the entire post to get detailed information on Assam Previous Papers.

Assam Grade III Exam 2023 Question And Answer

Q166. In which year, Doordarshan Kendra was established in Assam to telecast programmes in Assamese language
(A) 1989
(B) 1991
(C) 1994
(D) 1995

Answer: (B) 1991

Q167. How many Lok Sabha constituencies in Assam are reserve for schedule tribes
(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D) 5

Answer: (A) 2

Q168. Which one Lok Sabha constituency in Assam is reserve for schedule caste
(A) Dhubri
(B) Kokrajhar
(C) Lakhimpur
(D) Karimganj

Answer: (D) Karimganj

Q169. Who was the first Member of Parliament from Guwahati Lok Sabha constituency in 1951
(A) Devendra Nath Sarma
(B) Rohini Kumar Chaudhury
(C) Hem Barua
(D) Dhireswar Kalita

Read Also:
Bongaigaon B.Ed. College Recruitment 2023 for 04 Assistant Professor Vacancy

Answer: (B) Rohini Kumar Chaudhury

Q170. The Manas bioreserve was created in the year
(A) 1970
(B) 1973
(C) 1975
(D) 1977

Answer: (B) 1973

Q171. The Kakoijana reserved forest is located in which district
(A) Bongaigaon
(B) Kokrajhar
(C) Golaghat
(D) Darrang

Answer: (A) Bongaigaon

Q172. What is the meaning of ‘Hasao’ in the word “Dima Hasao”
(A) Jungle
(B) Hills
(C) River
(D) Community

Answer: (B) Hills

Q173. Which one is the only hill station in Assam
(A) Jatinga
(B) Umrangso
(C) Haflong
(D) Amreng

Answer: (C) Haflong

Q174. Sonari is the headquaters of which district
(A) Dhemaji
(B) Charaideo
(C) Biswanath
(D) Sonitpur

Answer: (B) Charaideo

Q175. The Assam State Museum was established in the year
(A) 1940
(B) 1945
(C) 1948
(D) 1956

Answer: (A) 1940

Q176. Madhavdev was born in the year
(A) 1472
(B) 1475
(C) 1489
(D) 1492

Answer: (C) 1489

Q177. The first borgeet was composed by the Sankardeva at
(A) Badrinath
(B) Haridwar
(C) Mathura
(D) Koach Bihar

Answer: (A) Badrinath

Q178. Sankardev met his spiritual successor Madhavdev for the first time in
(a) Bordowa
(b) Dhuwahat
(c) Patbausi
(d) Sunpora

Answer: (b) Dhuwahat

Q179. The ancient city ‘Bengmara’ is presently known as
(a) Dibrugarh
(b) Diphu
(c) Tinsukia
(d) Sadiya

Read Also:
Bongaigaon B.Ed. College Recruitment 2023 for 04 Assistant Professor Vacancy

Answer: (c) Tinsukia

Q180. During Indian Independence, how many districts Assam had
(a) 12
(b) 13
(c) 15
(d) 16

Answer: (b) 13

Page 1
Page 2
Page 3
Page 4
Page 5
Page 6
Page 7
Page 8
Page 9
Page 10
Page 11
Page 12
Page 13
Page 14
Page 15

Leave a Comment